eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Továbbra is fontos célnak tartják az illegális bevándorlás megállítását az uniós tagállamok vezetői - a nap hírei

November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot-jelentette be az InfoRádióban a családügyért is felelős államtitkár. Újabb alacsony vízállási rekord született a Dunán.

A német kancellár szerint nem oldja meg a migrációs kérdést a kötelező kvóták rendszerének megszüntetése. Angela Merkel Brüsszelben, az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozója után beszélt erről. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülés után közölte, hogy a résztvevők megerősítették, hogy céljuk továbbra is az illegális bevándorlás megállítása. Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke arról beszélt: egyhangú döntés helyett többségi szavazással kell előmozdítani a menekültpolitika megrekedt reformját. Orbán Viktor kormányfő arról beszélt: Magyarország sikeresen megvédte a határvédelemhez fűződő jogát. Az ülésen emellett erőteljesebb fellépést sürgettek a kibertámadások elkövetői ellen az uniós tagországok állam- és kormányfői.

A nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a nyugdíjprémiumot - jelentette be az Inforádió Aréna című műsorában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a kifizetés így 2 és fél millió embert érint. Hozzátette: az egyszeri juttatást a novemberi ellátásokkal együtt folyósítja a Magyar Államkincstár. Az ellátást a bankszámlával rendelkező ügyfelek november 12-én kapják meg, a postai kifizetések pedig november 15-én kezdődnek a posta által előre meghatározott napokon. A 4,4 százalékos GDP alapján a prémium maximális összege 18 ezer forint lesz, ennyit kap mindenki, akinek a havi nyugdíja eléri a 80 ezer forintot. A 80 ezer forint alatti nyugdíjnál a nyugdíjprémium összege arányosan csökken.

Bevezetné a dohányzás teljes tiltását a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. Lázár János egy siófoki dohányipari konferencián tartott előadásában közölte: azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy a 2020 után születettek, ne vásárolhassanak dohányterméket Magyarországon. Hozzátette: ha másként nem lehet elérni, hogy Magyarország füstmentes ország legyen, akkor az Alaptörvényt kell módosítani. Lázár János szerint a dohányzás nem alapvető emberi jog, sőt korlátozza a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban, így meg lehet tiltani.

Alkoholstratégiát és több ágazatot átfogó népegészségügyi programot sürget Magyarországon a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója. Jakab Zsuzsanna az InfoRádióban hangsúlyozta: a gazdasági fejlesztési tervekben az egészségi állapot javítását szolgáló intézkedéseknek is szerepelniük kell. Előzőleg a WHO fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott konferencián Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere eredményesnek és szorosnak nevezte az Egészségügyi Világszervezet és Magyarország kapcsolatát.

Tizenöt százalékos béremelést kérnek jövőre a vasutasok, és erről minél előbb megkezdenék a tárgyalásokat a MÁV vezetésével. A Vasutasok Szakszervezete és a MÁV-nál működő két másik érdekvédelmi tömörülés levélben felkérte Homolya Róbert elnök-vezérigazgatót, hogy október 25-ére hívja össze a Vállalati Érdekvédelmi Tanácsot. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke a követelések közül kiemelte a munkakörülmények javításának fontosságát, a cafeteria nettó értékének megőrzését és egy újabb középtávú bérmegállapodást is.

Az e-kereskedelem bővülésével a csomagforgalom további növekedésére számít a Magyar Posta. A társaság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Távol-Keletről rendelt csomagokat már most meg kell rendelni ahhoz, hogy biztosan célba érjenek karácsonyig. Panulin Ildikó hangsúlyozta: a karácsony előtti hetekben a nemzetközi bejövő küldemények száma naponta átlagosan kétszer akkora, mint máskor, ezért a társaság növelte kapacitásait a logisztikai csúcsidőszakra.

Kilép a Jobbikból a párt külügyi kabinetének alelnöke, a Jobbik 2014-es EP-képviselőjelöltje. Sipos László szerda este írt levelet a pártnak, amelyben az elnökség lemondását és elszámoltatását, illetve a Jobbik teljes felülvizsgálatát javasolta. Úgy véli, hosszú ideje szervezeti válság sújtja a pártot. Sipos László az InfoRádióban elmondta: a rövid idő alatt nyilvánosságra került levélre nem érkezett válasz, ezért távozik a pártból.

Az MSZP szerint a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megvonása különösen a panellakásban élőket érinti. A szocialista párt budapesti alelnöke úgy fogalmazott: a mintegy 770 ezer panellakásban élő csaknem 2 kétmillió embertől egy éjszaka alatt vonták meg a komfortosítás, a felújítás, a szigetelés lehetőségét. Őrsi Gergely hozzátette: a kormány már akkor lemondott róluk, amikor csaknem 100 milliárd forint uniós forrást inkább a középületek korszerűsítésére fordított ahelyett, hogy a lakások felújítására írt volna ki pályázatot.

Újabb alacsony vízállási rekord született a Dunán. Budapesten 41 centimétert mértek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a folyó a Komáromtól kezdődő szakaszon mindenhol alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket és a vízszintek egyelőre stagnálnak. A Duna jelentős részvízgyűjtőin a jövő hét közepén már 20-25 milliméter csapadék várható, így a hét második felében emelkedhetnek néhány centimétert vízszintek.

Próbaterhelés miatt lezárják a Lánchidat péntekről szombatra virradóra. A művelet éjfél után 10 perccel kezdődik és hajnali fél 5-ig tart. Ez alatt a közösségi közlekedés autóbuszai és a gyalogosok sem mehetnek át a hídon. A terheléspróba alatt jelentős súlyokkal megpakolt teherautók különböző alakzatokban állnak fel a hídon, miközben a szakemberek a hídszerkezet erőbírását mérik. A vizsgálatra a Lánchíd jövő ősszel kezdődő felújítása miatt van szükség.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×