eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök és tűzoltók dolgoznak egy pénzintézeteknek helyet adó megrongálódott épület előtt 2014. január 13-án a XIII. kerületi Lehel utcában, miután az épület utcafronti fala mintegy tíz négyzetméter területen robbanás miatt kidőlt. Az elsődleges vizsgálatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult. Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani az épület elől a robbanást megelőzően.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lehel utcai merénylet: még mindig keresik a robbantót, de hiába

Továbbra sem lehet tudni, hogy négy éve mi volt az indítéka a Lehel utcai robbantónak, aki a Váci úti Raiffeisen Bank-fiók portálját is bezúzta. A nyomozásnak nincs határideje. A robbantás után belekeveredett az ügybe a devizahitelesek érdekeit védelmezni hivatott, azóta megszűnt Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége is.

Továbbra is keresik a rendőrök azt a merénylőt, aki 2014. január 13-án bombát robbantott a CIB Bank Lehel utcai fiókjánál. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint változatlanul ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Az új büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a nyomozás felderítő szakban van és nincs határideje, ám amint megnevezik a gyanúsítottat, fokozott ügyészi felügyelet mellett vizsgálati szakba lép az eljárás. A nyomozási határidő két év, amely indokolt esetben egyszer hat hónappal meghosszabbítható. Azaz

jelenleg nem sürgeti a rendőröket határidő, pedig már több mint négy év telt el a robbantás óta

- írja a Magyar Idők.

Egy hajléktalan szerint - aki látta a történteket - a tettes hangjából valószínűsíthető, hogy férfi volt. Az utcai kamerák felvételei szerint a Szentendrei úton távozott a fővárosból. A helyszínelők a pokolgép maradványain is találtak DNS-profil kinyerésére alkalmas nyomokat.

Egyelőre azonban nincs kinek a DNS-ével összehasonlítani a bizonyítékokat.

Ugyanez a motoros korábban, 2014. január 7-én a Váci úti Raiffeisen Bank fiókjának utcai portálját is betörte. Az ezzel kapcsolatos nyomozást összevonták a másik bankrobbantás ügyével. A

Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói tucatnyi lehetséges indítékot vizsgáltak, s arra jutottak, hogy a legvalószínűbb indíték a bankok elleni bosszú.

Az akkori beszámolókból kiderül, hogy a robbantást az Őrsereg nevű szervezet vállalta magára, amely deklarálta, hogy a detonációval a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) devizahitelesek érdekében vívott harcát kívánta támogatni. Éliás Ádám VÉSZ-elnök nyílt levélben csitította a robbantókat.

Azt írta többek között:

„Nem rablók, nem terroristák, hanem szabadságharcosok vagytok; a kiszolgáltatott, tönkretett emberek iránti szolidaritás vezet titeket; harcotokat nem befejeztétek, hanem elkezdtétek;

fiatalok vagytok; tettre készek, elszántak vagytok; profik vagytok.” Éliás az év március 14-ig türelemre intette a robbantókat, mondván: addig pozitív változásnak kell történnie a devizahitelesek ügyében.

Az Őrseregről azóta semmi hír, de a VÉSZ-ről is csak annyi információ van, hogy sok per folyik ma is az elnök és az egyik volt vezető közötti vita kapcsán. A VÉSZ-t egyébként ügyészi határozattal megszüntették, a honlapjuk nyitóoldalán egy hekkerekre figyelmeztető vörös veszélyfelhívás jelenik meg, továbbjutni lehetetlen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×