eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Minőségugrás a magyar gasztronómiában

Minőségugrás a magyar gasztronómiában

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a mostani volt az eddigi legszínvonalasabb magyar Bocuse d'Or-döntő. Hamvas Zoltán arról is beszélt, hogy sokat tesznek azért, hogy a gasztronómiai innováció a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy minden eddiginél szorosabb volt a Bocuse d'Or magyar döntője. Hozzátette, hogy a verseny célja pedig éppen az, hogy a csúcsgasztronómiát egyre többen képviseljék Magyarországon és a minőségugrás a hétköznapi vendéglők szintjén is érzékelhető legyen.

Hamvas hozzátette,

„önös érdek lenne” ha a csúcsgasztronómiát pár ember kisajátítaná,

és csak arról szólna, hogy pár ember gladiátorként megküzdene az ellenfelekkel a világdöntőn. Ezért a Magyar Bocuse d'Or Akadémia könyv, DVD, Blu-ray formában is kiadta a receptúrákat, hogy a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen a gasztronómiai innováció.

Az akadémia elnöke szerint a magyar gasztronómia fejlődése abban is megmutatkozik, hogy ma már a fine dining éttermek 90 százalékban Magyarországon tudják beszerezni a minőségi alapanyagokat.

„Azt gondolom, hogy ez is egy divat: egyre több termelői piac van, egyre több olyan dolog jelenik meg, amit kutatni kell.

Nehogy valaki azt gondolja, hogy kánaáni helyzetet festek le

mert nem ez van , de megy előre a dolog, és ha visszanézek öt évre, akkor egészen fantasztikusan javul az alapanyag-helyzet– fejtette ki Hamvas.  

A minőségi alapanyagok ismerete pedig elengedhetetlen a Bocuse d'Or sikerekhez is, hiszen ezen a versenyen az íz számít. 20 pontot ér a tálalás kinézete, a látvány, 20 pontot ér a tiszta, pontos munkavégzés, és 60 pontot az ízért kapnak a versenyzők, tette hozzá.

Túl a magyar döntőn

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.

Enrico Crippa zsűrielnök, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillagot tudhat magáénak, a díjátadón kiemelte: magas színvonalú volt a verseny, a magyar séfek felkészültek voltak, nehezen hozta meg döntését a zsűri.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×