eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Péntektől fontos változás jön a magyar háztartásokban

Péntektől fontos változás jön a magyar háztartásokban

Szeptember 1-jétől lép életbe az új porszívó-szabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. Eddig 1600 watt volt a felső határ.

2014-ben környezetvédelmi okokból korlátozták az elektromos teljesítményt: azóta 1600 wattnál nagyobb teljesítményfelvételű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban. Péntektől második fázisába lép ez a szabályozás:

maximum 900 Watt teljesítményű porszívókat lehet gyártani.

Az éves elektromos energiafelhasználás 62 kWh/év helyett szeptembertől maximum 43 kWh/év lehet. A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe. A 80 decibelnél hangosabb porszívókat kizárják a piacról. A gyártók szerint az új szabályoknak megfelelő, kisebb teljesítményű gépek nem lesznek rosszabbak a porszívás szempontjából.

Változik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek “A” jelölést kaptak, az energiaéhesebb testvéreik pedig maximum“G”-t. Mostantól a takarékos masinák akár “A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat. Ezzel együtt megszűnik az “E”, “F” és“G” kategória.

A szabályozás a gyártókra vonatkozik, így a kereskedők szeptember 1. után is eladhatják a készleten levő termékeiket, de a gyártóktól már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket fognak tudni beszerezni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×