Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Péntektől fontos változás jön a magyar háztartásokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember 1-jétől lép életbe az új porszívó-szabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. Eddig 1600 watt volt a felső határ.

2014-ben környezetvédelmi okokból korlátozták az elektromos teljesítményt: azóta 1600 wattnál nagyobb teljesítményfelvételű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban. Péntektől második fázisába lép ez a szabályozás:

maximum 900 Watt teljesítményű porszívókat lehet gyártani.

Az éves elektromos energiafelhasználás 62 kWh/év helyett szeptembertől maximum 43 kWh/év lehet. A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe. A 80 decibelnél hangosabb porszívókat kizárják a piacról. A gyártók szerint az új szabályoknak megfelelő, kisebb teljesítményű gépek nem lesznek rosszabbak a porszívás szempontjából.

Változik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek “A” jelölést kaptak, az energiaéhesebb testvéreik pedig maximum“G”-t. Mostantól a takarékos masinák akár “A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat. Ezzel együtt megszűnik az “E”, “F” és“G” kategória.

A szabályozás a gyártókra vonatkozik, így a kereskedők szeptember 1. után is eladhatják a készleten levő termékeiket, de a gyártóktól már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket fognak tudni beszerezni.