eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin

Újra forgalomba állnak a felújított metrók - a nap hírei

Európa biztonsága számára fontosnak tartja Egyiptom menekültpolitikáját a kormányfő. Plakátkampányt indít az LMP a megújuló Magyarországért. Hazaérkezett a Green Holidays külföldön rekedt utasainak első csoportja. A nap legfontosabb hírei július 4-én.

A magyar miniszterelnök szerint nemcsak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását szolgálja az észak-afrikai országban lévő migránsok feltartóztatása. Orbán Viktor a visegrádi államok kormányfői és az egyiptomi elnök budapesti találkozója után hangsúlyozta: a líbiai helyzet konszolidálására képes erőknek együtt kell működniük, hogy ismét erős politikai vezetése legyen Líbiának. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerint országa és a visegrádi államokkal megerősített kapcsolata még jobban biztosítja a stabilitást és a biztonságot a mediterrán térségben.

Sikeresnek tartja a magyar-orosz gazdasági együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. A Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter közölte: a szankciók miatti visszaesés után az év első harmadában 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a magyar export 24 százalékkal bővült, és elérte a 600 millió dollárt. Hangsúlyozta: a gyógyszeripar exportja 40 százalékkal bővült, és a Richter mostanra a 10 legnagyobb piaci részesedésű gyógyszeripari cég egyike lett Oroszországban.

Májusban a háztartások több hitelt vettek fel, mint törlesztettek, a vállalatok azonban nettó hiteltörlesztők voltak - közölte a nemzeti bank. A szezonálisan kiigazított adatok szerint mindkét szektorban nőtt a betétek állománya. A háztartások hitelállománya 16,7 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatoké csak a tranzakciókat figyelembe véve 3,8 milliárd forintos csökkenést mutatott. A háztartások betétállománya valamivel több mint 50 milliárd forinttal, a nem pénzügyi vállalatoké 142,7 milliárddal nőtt.

Októbertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról az adóhatósághoz. A NAV június végéig adott lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzéskor a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót. Az államkasszába április végéig 880 millió forint érkezett.

Országosan több mint 100 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre - közölte a családügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta: ez az összeg lehetővé teszi új óvodák és bölcsődék építését, a meglévők felújítását és bővítését. A jelenlegi adatok alapján az óvodáskorú gyermekeknek több mint 99 százaléka jár óvodába.

Az ombudsman szerint a magyar állam nem biztosítja a fogyatékos gyermekek oktatását. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Székely László megállapította, hogy bár a köznevelési törvény állami közszolgálati feladatként határozza meg a hátrányos megkülönböztetést elutasító, befogadó oktatási rendszer működtetését, a jogszabály értelmező rendelkezése hiányos a súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók esetében.

Plakátkampányt indít az LMP a megújuló Magyarországért. Az ellenzéki párt szerint öt fő ponton kell megújítani az országot. Az LMP közölte: a magyar embereknek tisztességes megélhetésre, igazságos családpolitikára, valamint megújuló energia-politikára van szükségük, emellett új alapokra kell helyezni az egészségügyet és az oktatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az idén átlagos termés várható, tavalyhoz képest azonban csökken majd a termés mennyisége. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke azt mondta: 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból, ez kihat a növényi kultúrákra. Pintér Sándor, belügyminiszter július 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, így a gazdák öntözéskor mentesülnek a vízkészlet-járulék fizetése alól.

A BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint világviszonylatban és Budapesten is a metrózás az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód. Bolla Tibor úgy vélekedett: a felújított szerelvények hibái nem olyan súlyosak, mint ahogyan az sok helyen megjelent, azok nem veszélyeztették az utasbiztonságot. A tervek szerint azonban a hét második felében ismét forgalomba állnak a felújított szerelvények a 3-as vonalon.

Hazaérkezett a Green Holidays külföldön rekedt utasainak első csoportja. A 194 ember már a reptéren tájékoztatást kapott a kárbejelentés lehetőségeiről. A tervek szerint szerdára az iroda valamennyi utasa megérkezik Törökországból. Az újabb csőd miatt az utazási irodák szabályozásának átalakítását javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szervezet a vagyoni biztosíték emelését, vagy más kötelezettségvállalás előírását szorgalmazza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×