Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Maruzsa Zoltán: nem rohammunkában készül a Nemzeti Alaptanterv

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan 2019 őszén vezeti be a kormány az új Nemzeti Alaptantervet - erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azt mondta: az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióját már elfogadta a kormány, most ennek a pontos kidolgozása folyik. Maruzsa Zoltán hozzátette: széles körű társadalmi egyeztetésre fogják bocsájtani az új alaptantervet.

„A koncepcióját el is fogadta a kormányzat, de ez még nem a Nemzeti Alaptanterv, hanem annak attitűdje, megközelítésmódja, amely mentén készül. Amikor a kormány elé került, akkor a kormányzati álláspontot volt hivatott megteremteni. Azóta folyamatos roadshow zajlik.

Ha a szöveg olyan stádiumba kerül, hogy mutatható, véleményeztethető, akkor ez meg fog történni,

széles körben; visszük a kerekasztal elé, de külön meg fogjuk beszélni a szakszervezetekkel is.”

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az alaptantervet várhatóan 2019 őszén vezetik be, felmenő rendszerben vagyis az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokon.

„Rohammunkában ne készüljön!

Ahhoz, hogy jó anyag legyen, rendesen meg legyen vitatva, nincs bevezetési kényszerünk 2019-re, tehát senki nem mondja azt, hogy ha ez nem történik meg akkor, csak 2020-ban, tragédia történik, de igyekszünk tartani ezt a céldátumot.”

Az új Nemzeti Alaptanterv lényege, hogy az egyes képzési szakaszok végére megszerzendő tudásanyagot és készségeket határozzák meg, ez a pedagógusok számára nagyobb szakmai szabadságával jár együtt.

Előírják majd mit, kell tudni és milyen kompetenciákkal kell rendelkezni az általános iskola alsó, felső tagozata, illetve a középiskola végére.