eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A hatékonyság javításával indokolja a kormány a büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatot

Magyarországi látogatást tervez az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a jogi határzár szigorítása miatt. Kész tagállami hatáskörben fellépni az eltérő élelmiszer-minőség problémája miatt a földművelésügyi miniszter. A nap legfontosabb hírei.

A többi között a hatékonyság javításával indokolja az új büntetőeljárási törvény megalkotását az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Völner Pál szerint a jogszabállyal gyorsabbak lehetnek az eljárások, a kisebb súlyú ügyekben pedig csökkenhet a bíróságok leterhelése. Az MSZP szigorítaná a titkos adatgyűjtés lehetőségeit és differenciálná az előzetes letartóztatás beszámítási szabályait. A Jobbik a hatályon kívül helyezési gyakorlat és a bűnügyi költségek újragondolását sürgeti. Az LMP szerint kiemelt figyelmet kellene fordítani a gyengébb érdekérvényesítő képességű társadalmi csoportokra.

Magyarországi látogatást tervez a következő hetekben az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a jogi határzár szigorítása miatt. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a menedékkérők mindegyikének automatikus őrizetbe vételével Magyarország megsértené az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az Országgyűlés keddi döntése alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben menedékjogi kérelmet kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani és a jogerős döntést is ott kell megvárni.

A migráció kérdésében eltérőnek nevezte a magyar és az olasz álláspontot a külgazdasági és külügyminiszter, de a két ország közösen lép fel a nemzetközi biztonságért és a nyugat-balkáni térség stabilitásáért. Szijjártó Péter Rómában tárgyalt Angelino Alfanóval, az olasz diplomácia irányítójával. A magyar tárcavezető azt mondta: Magyarország a migráció kezelésénél a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt.

Nem hívják meg az Európai Tanács elnöki tisztségére Lengyelország által jelölt Jacek Saryusz-Wolskit a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozóra. Előzőleg a lengyel kormányfő arra kérte az Unió vezetőit, hogy ne válasszák meg újra az Európai Tanács elnöki tisztségébe Donald Tuskot. Diplomáciai források szerint az európai tanácsi vezetők elsöprő többsége a lengyel politikus újraválasztását támogatja.

A földművelésügyi miniszter szerint szükség esetén tagállami hatáskörben kell választ találni az eltérő élelmiszer-minőség problémájára, ha uniós szinten nem sikerül rendezni az ügyet. Fazekas Sándor az M1-en azt mondta: az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén 8 ország képviselője tiltakozott az élelmiszerek kettős minősége miatt. Ez a probléma csaknem 100 millió embert érinthet.

Május végéig készítik el végleges jelentésüket a Nemzetközi Valutaalap szakértői most véget ért magyarországi látogatásukról. A jegybank tájékoztatása szerint az IMF küldöttsége kedvezőnek nevezte az ország középtávú kilátásait, egyben hangsúlyozta a versenyképességi fordulat folytatásának szükségességét.

Februárban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt 4 tized százalékkal nőttek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Az idén az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónők kapták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett nőnapi ünnepi rendezvényen Novák Katalin családügyért is felelős államtitkár a legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a nők a férfiakkal egyenlő esélyekkel indulhassanak el a tudományos pályán.

A politikai elit leváltása mellett a jobb- és baloldali szavazók kibékítését tartja az egyik legfontosabb feladatának a Momentum Mozgalom - jelentette ki a szervezet elnöke. Fekete-Győr András az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az elmúlt 27 évet teljesen le kell zárni, a jelenlegi kormánypártok pedig csak részben alkalmasak az ország vezetésére.

Új elsőfokú eljárást indítványozott az ügyészség a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet értékesítése ügyében indult per fellebbviteli tárgyalásán. A vádlottak és védők a felmentő ítélet helybenhagyását kérték. A Budapest Környéki Törvényszék 2015-ben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú eljárásban az ügyészség Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta egykori külügyminisztériumi államtitkárt, Tátrai Miklóst a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatóját, Császy Zsolt értékesítési igazgatót bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolta.

Figyelmeztetést adott ki az esetleges kanyarójárvány miatt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Az intézet szerint az unió más országaira is átterjedhet a romániai járvány. Február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.

Ausztráliában a Volkswagen után az Audi ellen is pert indított a Versenyjogi és Fogyasztói Bizottság. A hatóság mindkét német autógyártót azzal vádolja, hogy a károsanyag-kibocsátási értékeket meghamisító szoftverrel ellátott gépkocsikat értékesítettek Ausztráliában.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×