INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

széll kálmán tér

óra

bkk

Óracunami a Széll Kálmán téren

Óracunami a Széll Kálmán téren

Infostart / InfoRádió

Továbbra sem tudni, mikor mutatja a pontos időt a 18 millió forintos Széll Kálmán téri digitális óra. Civilek eközben faliórákat ragasztanak ki az óraoszlopra.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy zajlik az elromlott Széll Kálmán téri óra javítása, amely várhatóan még két-három hétig tart. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megkeresésünkre közölte, hogy nem tudja a működésképtelen óra újbóli üzembe helyezésének időpontját. A tér átépítésekor felállított óra javítása garancia keretében történik, jelenleg a szerkezet vezérlését és az ehhez kapcsolódó elektronikát alakítják át.

Két héttel ezelőtt, január 17-én a reggeli órákban az inforadio.hu olvasói jelezték, hogy az óra hibásan 15 óra 15 percet mutatott, valaki azonban egy faliórát erősített a szerkezetre ragasztószalaggal, hogy akit érdekel a pontos idő, tájékozódni tudjon.

A kiragasztott órát végül eltávolították (azután egy újabbat is), a digitális óra azonban továbbra sem működött, múlt héten már ki is kapcsolták, ezért civilek újra összefogtak a pontos idő érdekében.

A legnagyobb közösség oldalon még mozgalom is indult Mentsük meg a Széll Kálmán tér-idő kontinuumot néven, a hétvégén már nemcsak egy, hanem féltucat órát ragasztottak ki, az oszlopra még a régi Moszkva téri dobozóra kicsinyített verziója is felkerült.

Óracunami a Széll Kálmán téren

Óracunami a Széll Kálmán téren

Fotók:Facebook / Gyarmati Attila

A BKK korábban hangsúlyozta, hogy a műszaki átadás-átvételkor és a próbaüzem alatt az óra a jelenlegi hibákat nem mutatta.

Egymásra mutogatnak

Az óra tervező-gyártó cége két héttel ezelőtt közleményében arról számolt be, hogy kollégáik az óra elektronikus vezérlését egy beltéri vezérlőszobába tervezték, a BKK azonban nem tudta eldönteni, hogy az óra üzemeltetője a BKV vagy a BKK legyen, és melyik szervezet Széll Kálmán téri épületébe helyezzék a berendezést, ezért maradt az oszlopban.

Hozzátették: a 6 méter magas állványról történő ki-be szerelése és a hideg időjárás azonban nem tesz jót a szerkezetnek és rontja a karbantartást. Ezt jelezték a BKK-nak is, amely szerint azonban a cég nem mondta, hogy az általuk készített óra hideg időjárásban ne lenne működőképes.

A BKK most arról tájékoztatott, hogy

az óra több mint 18 millió forintba került.

Ez az összeg tartalmazza az egyedi vasbeton óraoszlopot, az erősáramú munkarészeket, az oszlopban és a körülötte elhelyezett elektronikai eszközeit és az egyedi berendezéseket, a vezérlő szoftvert és a 60 hónap teljes körű jótállást.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018