eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

Oktatás, egészségügy és migráció napirend előtt az utolsó ülésnapon

Az oktatás, az egészségügy valamint a migráció is szóba került az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó ülésnapján, a napirend előtti felszólalások között.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló napirend előtti felszólalásában a Szlovén Köztársaság kikiáltásának 25. évfordulójára hívta fel a képviselők figyelmét, mint mondta: országaink jószomszédi viszonyát a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlődése mellett a legmagasabb szintű politikai találkozók is bizonyítják.

Szávay István a fiatalok elvándorlása ellen emelt szót, XXI. századi nemzetpolitikát követelve, hogy a kabinet adjon segítséget a határon túli magyar közösségek megmaradásához. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában úgy látta, hogy 2010-ben fordulat történt a nemzetpolitikában, így mára több program is működik, amely a szórvány-magyarságot, illetve annak kapcsolatait próbálja erősíteni.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője a harmadik Orbán-kormány félidős mérlegét megvonva úgy látta, hogy a kormány a bukás szélére sodorta az oktatási intézmények többségét, stadion és kisvasút helyett pedig kórházakat kellene építeni és fejleszteni. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azonban úgy látta, hogy pánik nem e területeken van, hanem a tisztújítás előtt álló MSZP-ben, mivel a kabinet jóval többet fordít oktatásra és egészségügyre, mint korábban a szocialista kormányok. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a tavaszi ülésszak zárásaként úgy fogalmazott: az elmúlt félévben a legtöbb kérdésben javulás történt, jó irányba tart az ország, a szabad vasárnap eltörlése azonban negatívan érinti a kereskedelemben dolgozókat. Rétvári Bence válaszában elsőként a munkavállalók számának-, illetve a kereskedelmi forgalom növekedését emelte ki a fejlődés alátámasztására.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az orlandói mészárlás nyomán a migrációs hullám veszélyeire mutatott rá, mivel - mint mondta - egy afgán család már Amerikában született gyermeke követte el a terrorcselekményt. A kontrollálatlan bevándorlásnak valahogy gátat kell szabni - húzta alá a politikus. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára őszinte részvétét fejezte ki a kormány nevében a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói felé, majd egyetértett a frakcióvezetővel.

Schiffer András, az LMP nemrég lemondott frakcióvezetője utolsó felszólalásában a Magyarország szélsőséges energia-piaci és gazdasági kitettsége elleni fellépést-, illetve a kommunista múlttal való szembenézést sürgette. Dömötör Csaba válaszában úgy értelmezte a politikus lemondását, hogy Schiffer András lemondott arról, hogy új alternatívát nyújtson a baloldali szavazóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×