Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legkisebbekre a legveszélyesebb a rotavírus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint kétezer kisgyermeket kezeltek kórházban rotavírus miatt az idei év első négy hónapjában. Az elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre veszélyes, a vírus gyorsan terjed és emberi kézen is órákig életképes - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György kiemelte, csak a vírusigazolásra is kórházba kerülő fertőzötteket tudják pontosan diagnosztizálni, azokról nincs adat, akiket rotavírus-gyanúval, de enyhébb lefolyás miatt otthon kezelnek. Ezért biztos, hogy sokkal többen estek át rotavírus-fertőzésen.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, elsősorban a kis közösségbe járókat, óvodásokat veszélyezteti a rotavírus, de csecsemőkorban legsúlyosabb a lefolyása, ők kerülnek leginkább kórházba. Cseppfertőzéssel, széklettel terjed. Nagyon ellenálló, szabadon is életképes, ezért tud erős járványokat okozni – tette hozzá Póta György.

Mint mondta a megelőzéséhez a higiénés szabályok betartására, a távolságtartásra érdemes figyelni. Felnőttekre is veszélyes, de a lefolyás náluk sokkal gyengébb, ritkán jutnak kórházba, ez inkább csak a legyengült szervezeteknél fordul elő – jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírusnak több törzse is van, az oltás a leggyakoribbak ellen készült. Előfordulhat, hogy valaki az oltás ellenére egy ritka törzstől kapja meg a fertőzést, de a beledolgozott törzsek ellen teljes védelmet nyújt – hangsúlyozta Póta György.