Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ekkor támogatja az MSZP az alkotmánymódosítást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP nem zázkózik el az alkotmánymódosítástól, ám annak kedden előterjesztett változatát ebben a formájában nem tudja támogatni - mondta Molnár Zsolt. A szocialista országgyűlési képviselő hozzátette: a folytatásban - amennyiben időben megkapják a szükséges dokumentumokat - várhatóan részt vesznek a módosításról folyó tárgyalásokon.

Arról, hogy a szocialista párt miért nem vett részt az egyeztetésen, Molnár Zsolt azt mondta: mert a politikai kultúrának azt a minimumát sem teljesítették, hogy egy egyeztetés anyagát, különösen, amikor az egy alkotmánymódosítást érint, megismerhetővé tegyék az ellenzék számára. 

"Olyan egyeztetésen részt venni, ahol a kormánypártok és a minisztérium részletesen ismeri, az ellenzéki pártok pedig csak néhány órával előbb kap meg egy fajsúlyos anyagot, nem illeszkedik az európai demokráciák politikai kultúrájába, még akkor sem, ha egyébként azzal egyetértünk, hogy az európai biztonsági helyzet, közte a terrorizmus mindenképpen olyan ügy, amelyik összenemzeti üggyé is válhat" - fogalmazott a politikus.

Az alkotmánymódosító javaslatot ebben a formájában az MSZP országgyűlési képviselője szerint nem támogatja a párt, de, mint mondta: "lehet olyan helyzet, amikor ez akár igenné változhat." 
Az ismert anyag birtokában kellene erről egyeztetni - fűzte hozzá.

A szocialista képviselő szerint a legnagyobb probléma a jelenlegi javaslattal, hogy a terrorveszély meghatározása elvont és nehezen értelmezhető, hogy milyen helyzetekre terjed ki, viszont komoly jogkorlátozó intézkedéseket vezet be, a kettő nincs arányban egymással.

"Amennyiben ismerjük a további egyeztetések anyagát, akkor valószínűsíthetően részt kívánunk venni a további tárgyalásokon" - hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Hanganyag: Domanits András