eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Megkéselték a NAV két munkatársát - a nap hírei

Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára jön létre Sopronkövesden. Meggyilkolták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársát.

Kurdisztánban őrző-védő feladatok ellátásával segíthetné a térség stabilitását Magyarország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Parlamentben. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: a szerepvállalásról csak a parlamenti pártokkal tartott konzultáció után, az ország teherbíró képességével, védelmi képességeivel összhangban születhetne döntés. Az ellenzéki pártok összességében bírálták a kabinet külpolitikáját, a kormánypártok ugyanakkor egyetértettek a célkitűzésekkel.

Kiterjeszti és fejleszti a különböző népegészségügyi programokat és az azokhoz való hozzáférést a kormány - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón arról is beszélt, hogy az intézményi átalakításokkal nem zárnak be kórházakat. Hozzátette, hogy az egészségügyi intézmények adósságrendezésére 60 milliárdot szán a kormány, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ április elsejével átveszi a kórházak teljes adósságát, és ezzel megszűnnek a kórházak terhei.

Mérséklődött a népességfogyás tavaly - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előzetes adatok szerint az újszülöttek száma 2014-ben 3,2 százalékkal haladta meg az előző évit. Az elhunytak aránya fél százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A házasságkötések száma 4,6 százalékkal emelkedett. A népesség becsült lélekszáma a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 849 ezer volt 2014 végén.

A sértett eljárási jogaira is ki kell terjeszteni a tisztességes eljárást - mondta az igazságügyi miniszter. Trócsányi László a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából tartott szakmai konferencián hangsúlyozta: az új büntetőeljárási szabályok kidolgozásakor nem gyengülhetnek a tisztességes eljáráshoz fűződő garanciák. Hozzátette: az új büntetőeljárás koncepciója szerint a sértettek érdekeinek védelmére a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára jön létre Sopronkövesden a jelenlegi üzem bővítésével - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta: a tulajdonos svéd Autoliv 11 milliárd forintos fejlesztéssel új, 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít, amelyben a legmodernebb gyártósorokat állítják üzembe. A 700 új munkahelyet teremtő beruházást másfél milliárd forinttal támogatja a kormány.

Könnyítések és egyszerűsítések várhatóak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Tállai András elmondta: a rendszer célja a jogkövető piaci szereplők tevékenységének elismerése, az átláthatóság biztosítása, és az áfacsalás teljes kiszorítása az országból. Az államtitkár szólt arról is, hogy az erre az évre várt 150 milliárd forint többlet áfabevétel egyharmadát, mintegy 60 milliárd forintot az ekáer rendszer működéséből remélik.

Az Európai Bizottság szerint még nagyon korai szakaszban vannak a paksi bővítés körülményeire vonatkozó uniós vizsgálatok. A testület energiaügyekért felelős szóvivője a Financial Times tudósítására reagált. A lap arról írt, hogy a paksi atomerőmű bővítése brüsszeli akadályokba ütközhet, mert az atomenergia területén az együttműködést meghatározó Euratom egyelőre nem hagyta jóvá a létesítmény fűtőanyag-ellátására vonatkozó megállapodást.

A Paksi Atomerőmű bővítésével összefüggő törvényjavaslathoz benyújtott valamennyi ellenzéki módosító indítványt leszavazták a parlament gazdasági bizottságának ülésén. Összesen 27 ellenzéki javaslat érkezett. Az LMP-s Szél Bernadett és a PM politikusa, Szabó Tímea is a többi között a szerződések titkosítását kifogásolta, Aradszki András, energetikáért felelős államtitkár szerint ugyanakkor a törvény erre bizonyos időre lehetőséget ad.

Megkönnyíti a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatást - jelentette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az InfoRádiónak elmondta: a kabinet több mint két és fél milliárd forinttal támogatja az ilyen dolgozókat alkalmazó cégeket. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 4 és fél évben 43-ról 80 ezerre nőtt azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akik állást tudtak vállalni.

Meggyilkolták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársát, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek Budapesten. Az adóhivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményében arról tájékoztatott, hogy két munkatársukra intézkedés közben késsel támadtak a főváros 20. kerületében. A kiérkező mentők egyikük életét már nem tudták megmenteni, a másik tisztviselő a műtéti beavatkozásnak köszönhetően túl van a közvetlen életveszélyen. A rendőrség a késelőt a helyszínen őrizetbe vette.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×