eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Túlsúlyban az elhízás

Elfogadhatatlanul lassúak az elhízás elleni globális erőfeszítések - világszerte így vélekednek a szakemberek. A kutatók szerint nemzetközi cselekvési tervek kellenének, de azt is szorgalmazzák, hogy a kifejezetten a gyerekeknek szánt cukorban gazdag, de tápanyagban szegény élelmiszerek forgalmát korlátozzák.

Nagy-Britannia tekintélyes orvosi lapja hatrészes sorozatban foglalkozott az elhízottak számának növekedésével. Arról is részletesen írnak, miképpen lehetne a gyerekeket a minőségi táplálkozásra ösztönözni. A becslések szerint több mint kétmilliárd túlsúlyos ember él a földön. A népbetegségről való gondolkodást teljesen meg kell változtatni, ha gátat akarunk szabni az elhízásnak - vélik nemzetközi szakemberek, akik felvetik az egyének felelősségét a kérdésben, illetve azt, hogy az élelmiszerárak is meghatározóak abban, hogy a kevésbé egészséges termékeket választjuk.

A kutatók most egy világméretű cselekvési tervet szorgalmaznak, mert szerintük nagyon lassúak az elhízás elleni globális erőfeszítések. Azt is szeretnék, ha korlátoznák egyes élelmiszerek forgalmát, amelyeket kifejezetten a gyerekek számára gyártanak. Szerintük az új szabályozásnak ki kell térnie arra, hogy az élelmiszerek tápértékéről többet tudjanak a gyerekek az iskolákban, vagyis a címkék informatívabbak legyenek. A témában nyilatkozott a Skynews-nak Corinna Hawkes, a Rákkutatási Világalap munkatársa:

"Az emberek elkezdtek tanulni azokról az élelmiszerekről, amelyeket kedvelnek, sőt már születés előtt minden kapcsolatuk a világgal meghatározza, mit szeretnek enni. A döntéshozóknak meg kell érteniük ezt, és olyan stratégiát kell kialakítaniuk, amely ezt figyelembe veszi."

A tanulmányok szerint a javító folyamatokat gátolják a vendéglátó- és az élelmiszeripari lobbi akciói, a kormányok tenni akarásának hiánya és az, hogy a közvélemény sem gyakorol nyomást a jogalkotókra.

A brit folyóirat arról számolt be, hogy a vizsgált 187 országban ugyan javultak az egészséges élelmiszerekhez kapcsolódó adatok, mégis sok helyen kerülnek az asztalokra otthon egészségtelen ételek, a leggazdagabb régiókban is.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×