eur:
389.05
usd:
362.01
bux:
68669.72
2024. május 8. szerda Mihály

Alba takarék - Az OBA 12 milliárd forintot fizet 13 ezer károsultnak

Az ALBA Takarékszövetkezet felszámolása kapcsán 13 183 ügyfelet érint a kártalanítás, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kötelezettsége pedig mintegy 12 milliárd forint. A 100 ezer eurót meghaladó betétrészek 40 százalékát a Takarékbank fizeti ki az érintett betéteseknek a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban. A 12 ezer magán- és közel ezer jogi személy betétes kártalanítása jövő héten kezdődik meg - írja a Portfolio.

Korábban az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseit kellett hasonló módon kártalanítania az OBA-nak. Akkor az alap 29 266 betétes felé teljesítette az összesen több mint 54 milliárd forintos kártalanítási kötelezettségét.

Az ALBA Takarékszövetkezet 13 183 betétesének összesen 11,9 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA. Az adatállományban az ügyfelek 97%-a problémamentesen feldolgozásra került. Megállapítható, hogy a betétesek 92%-a magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 0,9 millió forint. A betétesek kártalanítása a jövő héten kezdődik meg.

"Kifizető partnereinkkel, a Magyar Postával és a Takarékbankkal azért dolgozunk, hogy a betétesek minél hamarabb hozzájussanak követelésükhöz, lehetőség szerint a törvény által előírt húsznapos határidőn belül. A célunk, hogy a betétesek többsége a jövő hét elején a kezében tudhassa az ALBA Takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarítását." - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

100 ezer forintig a Magyar Posta címhelyre kézbesíti a kártalanítási összeget,

100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget,

2,5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek (magánszemélyek és valamennyi jogi személy) értesítést kapnak arról, hogy melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

A Takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit az OBA nem fizeti ki.

Az OBA kártalanítás további főbb adatai

Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma: 13 183
Ebből:

Magánszemély: 12 178 fő
Vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.): 986 db
Tulajdonközösség: 19 db

A legidősebb betétes 1912-es születésű, a legfiatalabb pedig 6 hónapos.

Az 500 forint alatti (ki nem fizethető) betétek száma 935 db, összesen: 215 285 forint értékben.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 31 396 000 forint összeget meghaladó betétesek száma: 3 (összege: 9 millió forint).

A kártalanítás Magyarországon kívül 8 ország (Ausztria, Egyesült Királyság, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Németország, Mongólia, USA) 28 állampolgárát érinti, összesen 14 millió forint összegben.

A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást, és befizeti az adóhivatalnak, várhatóan összesen 9 millió forint összegben.

Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

További részleteket a Portfolión.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×