eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin

Szintetikus gumit gyártó vegyesvállalatot hoz létre a Mol és a Japan Synthetic Rubber - a nap hírei

Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a jövő évi költségvetési hiányt a kormány módosító csomagja.A NATO egységének megerősítését szorgalmazta a külügyminiszter.

Szintetikus gumit gyártó vegyesvállalat létrehozásában állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber. Az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar cég Tiszaújvárosban működik majd - jelentette be a magyar miniszterelnök Tokióban. Orbán Viktor a japán kormányfővel folytatott tárgyalása után sikertörténetnek nevezte a beruházást, amely várhatóan 100 új munkahelyet teremt majd.

Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a jövő évi költségvetési hiányt a kormány módosító csomagja - írja a napi.hu. A internetes hírportál szerint a parlamentnek benyújtott indítvány alapján 14 milliárd forintot kap a főváros a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ működésének támogatására. Egy másik tervezet 60 milliárd forintos önkormányzati konszolidációt javasol, az eredeti 4 milliárd forinttal szemben, így a tervezett kiadások 64 milliárd forintra nőnek.

Magyarország alapvető érdekének nevezte a külügyminiszter a transzatlanti kapcsolatok, és az ennek intézményi hátteret adó NATO egységének megerősítését. Martonyi János az Országházban tartott 17. NATO-konferencián hangsúlyozta: Magyarország továbbra is aktívan hozzájárul az Észak-atlanti Szövetség politikai és katonai célkitűzéseinek megvalósításához.

Az országgyűlési választások kiírása az államfő egyedüli és kizárólagos jogosítványa - ezt válaszolta a köztársasági elnök az MSZP elnökének nyílt levelére. Mesterházy Attila azt kérdezte Áder Jánostól, továbbra is igényt tart-e a konzultációra a pártokkal, mielőtt határoz a választás időpontjáról, vagy ez a döntés már megszületett a Fideszben.

Jövőre a szociális és a gyermekvédelmi ágazatban dolgozók is megkapják a korábban elmaradt béremelést - jelentette be a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós azt nem ígérte, hogy január elsejétől megvalósulhat a béremelés, de - mint fogalmazott - biztos abban, hogy a gazdasági helyzet lehetővé teszi a jövő évi béremelést az ágazatban.

Gyorsítja a felkészülést a jövő évi választásokra az MSZP és Együtt-Párbeszéd Magyarországért szövetség. Mesterházy Attila szocialista pártelnök Nyírbátorban beszélt erről, ahol Bajnai Gordonnal közösen mutatta be a két tömörülés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjeit.

A terveknek megfelelően alakul az elektronikus útdíj-fizetési rendszerből befolyó bevétel. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: eddig 63 és fél milliárd folyt be, a bevétel az év végére eléri a tervezett 75 milliárd forintot.

2020-ra elkészülhet az M0-s körgyűrű északnyugati szakasza. Az erről szóló kormányrendelet tervezete a kabinet honlapján jelent meg. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: az elkerülő út Budakalászon, Ürömön, Pilisborosjenőn, Solymáron és Budapesten haladna át.

Mostantól a szolgáltató viseli a lakossági gázkészülékek kötelező felülvizsgálati díját. Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: a módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendelet előírja azt, hogy akinek 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban szerelték be a gázkészülékét, annak ez év végéig kell kérnie a felülvizsgálatot a gázszolgáltatójától.

Sikeresnek nevezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának elmúlt évi munkáját a területért felelős államtitkár. Kardeván Endre elmondta: a szervezet munkatársai 351 ellenőrzésen 1630 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek. Összesen 141 millió forint bírságot szabtak ki, valamint 7 és fél milliárd forint adóelkerülést állapítottak meg.

Két új ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az egyik ügy a hulladékkezelés témakörét, pontosabban az Almásfüzitőn található vörösiszap-tárolót érinti, a másik pedig a mobilfizetési szolgáltatások korlátozásával függ össze.

Ragaszkodik a józsefvárosi piac területének visszavételéhez a MÁV. Sigulinszki Tibor szóvivő az InfoRádióban elmondta: a vasúttársaság semmisnek tekinti a bérleti szerződést, miután lejárt a felmondást követő türelmi idő. Az üzemeltető Komondor Kft. jogi képviselője az InfoRádióban arról beszélt, hogy nem ismerik el a MÁV igényét, és jogi lépéseket tettek. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere közölte: a bezárásról szóló döntésen nem változtat a bérlők tiltakozása.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×