eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az év végéig rendezné a kormány a devizahitelesek ügyét - a nap hírei

Az év végére megoldást szeretne a devizahitelesek problémájára a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Két éven belül kiépülhet az elektronikus jegyrendszer a fővárosi tömegközlekedésben. Mindenben segíti a romagyilkosságok nyomozása során elkövetett esetleges hibák felderítését a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

Még az év végéig rendezni kell mintegy félmillió devizahiteles család helyzetét - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János Hódmezővásárhelyen hozzátette: a kormány minden ülésén foglalkozik a kérdéssel. Az alapvető húsáruk áfájának lehetséges csökkentéséről a politikus elmondta: a vidékfejlesztési tárca elkészítette erről szóló beszámolóját, a nemzetgazdasági minisztérium még dolgozik a kérdésen. Az MSZP szerint minden alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kellene, ez segíthetne a csődeljárás alatt álló pápai húsüzemnek is.

Jóváhagyta a Margitsziget átadás-átvételi eljárásának menetét mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület emellett támogatta a Budapesti Közlekedési Központ és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közötti hitelszerződést, az 54 és fél millió eurós kölcsönből az elektronikus jegyrendszert építik ki a fővárosban. A képviselők visszavonták azt a korábbi határozatukat, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. Döntöttek arról is, hogy Bán Teodórát bízták meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vezetésével, miután elődje, Vitézy Zsófia elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját. Tarlós István főpolgármester bejelentette: felfüggeszti és újratárgyaltatja azt a korábbi határozatot, amely szerint 4 és fél millió forintos prémiumot kaphat Szirtes Tamás, a 19 milliós adósságot felhalmozó Madách Színház igazgatója.

Nagy, rendszer szintű átalakításokra már nem számít a választásokig hátralévő időben a Lehet Más a Politika társelnöke. Schiffer András az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, az országgyűlési őszi ülésszakában valószínűleg biztonsági játékra rendezkedik be a Fidesz. Az LMP frakcióvezetője hozzátette, a következő hetek napirendjét a költségvetés fogja meghatározni, amely az előjelek szerint választási költségvetés lesz. Az ellenzék feladatának azt látja a politikus, hogy megpróbáljon rámutatni a kormánypárt nemcsak hatalmi, de gazdasági étvágyára is.

Mindenben segíti a romagyilkosságok nyomozása során elkövetett esetleges hibák felderítését a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. Erről a szervezet főigazgatója beszélt az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt. Kovács József azt mondta, most vizsgálják, hogy feloldható-e a történtekről készült belső jelentés titkos minősítése. 2009-ben merült föl először, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja kapcsolatban volt a szervezet elődjének, a Katonai Biztonsági Hivatalnak az egyik emberével. A honvédelmi tárca erről 2010-ben készült belső vizsgálati jelentése megállapította, hogy a tiszt a bűncselekményekről semmiféle információhoz nem jutott.

Továbbra is a kórházak adósságállományát tartja a legnagyobb problémának az egészségügyi intézmények számára a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke. Svébis Mihály az Önkormányzati Egészségügyi Napok Konferenciája után az InfoRádióban hozzátette: a tartozás már 62 milliárd forint, vagyis több, mint a fekvőbeteg-ellátás egyhavi finanszírozása, átütemezéséről a nemzetgazdasági tárcával erről már tartanak az egyeztetések. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a konferencia után szintén az InfoRádióban arról beszélt: kétszeresére kell emelni az alapellátás finanszírozását a háziorvosi praxisok működőképességéhez.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kerül az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közútkezelői tevékenysége. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Magyar Közút november elsejei hatállyal veszi át a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetői és fenntartási tevékenységét ingyenes üzletágátadás részeként. Az ehhez szükséges eszközök, vagyon és munkavállalók is átkerülnek.

Megerősített ügyeletet tart a magyar-román labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés miatt a bukaresti magyar konzulátus. Pénteken hajnali 3 óráig, szombaton pedig 8 órától 15 óráig lesz megerősített ügyelet az okmányok esetleges pótlására és egyéb szükséges konzuli feladatok ellátására. A Külügyminisztérium arra kéri a bukaresti mérkőzésre készülőket, hogy figyeljék a magyar konzuli szolgálat utazási és közbiztonsági tanácsait, a szervezők helyszíni útmutatásait.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×