eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Költségvetési zárószavazás az Országgyűlésben

A jövő évi költségvetés zárószavazásával folytatódik kedden az Országgyűlés ülése azt követően, hogy a képviselők hétfőn megtárgyalták a kormány utolsó módosító javaslatait. A Ház emellett átírhatja a szeptemberben elfogadott trafiktörvényt, valamint létrehozhatja a befektetői letelepedés intézményét.

Ma szavaz a jövő évi költségvetésről az Országgyűlés. A fő számokat egyszer már elfogadták nyáron, de azt is újraírják.

A nyáron elfogadotthoz képest kisebb növekedéssel, magasabb hiánnyal és inflációval, nagyobb kiadási és bevételi oldallal számol a kormány a jövő évi költségvetésben. A mostani tervezet szerint tehát 0,9 százalékos növekedés, 2,7 százalékos hiány és 5,2 százalékos infláció lehet 2013-ban.

A kormány a kiszámíthatóság mellett érvelt a sarokszámok nyári elfogadásakor, de menet közben döntöttek egy 300 milliárdos munkahelyvédelmi akciótervről, ősszel pedig három kiigazító csomagot is benyújtott a kormány - többek között elhalasztották a pedagógusok béremelését, emelték a tranzakciós illeték mértékét.

A portfolio.hu szerint a tartalék - mindent összeadva - 600 milliárd lesz.

A parlament munkája reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd elsőként a 2013-as büdzséhez benyújtott változtatásokról szavaznak.

Az Országgyűlés az idén a szokásosnál korábban, július 12-én fogadta el a 2013-as költségvetés fő számait, amelyeken várhatóan ma módosít a Ház. Az előrehozott szavazást a miniszterelnök kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy így kiszámíthatóbb, stabilabb alapokon állhat az ország pénzügyi gazdálkodása. A képviselők a 2013-as büdzsé módosítását követően a mai határozathozatalok végén fogadhatják el a végleges költségvetési számokat.

Ezt megelőzően azonban egyebek mellett módosítják az ősszel elfogadott trafiktörvényt, lehetővé téve, hogy a nemzeti dohányboltok sorjegyárusítással és fogadásszervezéssel is foglalkozhassanak. Ugyancsak ma dönt a parlament kormánypárti képviselők azon indítványáról, amely létrehozná a befektető letelepedés intézményét, vagyis azt, hogy a 250 ezer euró értékben magyar államkötvényt vásárló külföldi befektetők egyszerűbben juthassanak magyarországi tartózkodási engedélyhez. Mindemellett új törvényt hozhatnak a honvédek jogállásáról, valamint módosíthatnak az atomenergiáról szóló törvényen is.

A határozathozatalokat követően az alaptörvény harmadik módosításának részletes vitája kerül napirendre, majd a kivételes sürgős tárgyalásba vett költségvetési salátatörvényről mondhatják el véleményüket a képviselők az összevont általános és részletes vitában. A kormány előterjesztésében módosítaná például a gazdasági stabilitási törvényt, a korábbi 2,2 helyett 2,7 százalékos deficitcélt előírva 2013-ra, továbbá itt szabályoznák, hogy a fővárosi önkormányzat Budapest bevételeinek 47 százaléka helyett 51 százalékában részesül, míg ennek megfelelően a kerületi önkormányzatok részesedése 49 százalékra csökken.Matolcsy növekedési fordulatot vár jövőre

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2013-as költségvetés hétfői záróvitájában azt mondta: a büdzsé az elmúlt évek sikeres költségvetési konszolidációjának eredményeit megőrzi, miközben megteremti a növekedési és beruházási fordulat feltételeit.

A kormányváltás óta annak ellenére sikerült csökkenteni az államadósságot, hogy az eurózóna adóssága folyamatosan nőtt, a jövő év végére pedig már 73 százalékra mérséklődik a GDP-arányos államadósság Magyarországon - fejtette ki.

Eredményként könyvelte el, hogy az államháztartási hiány - a jövő évvel együtt - három egymást követő esztendőben 3 százalék alatt marad.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben - az alacsony növekedés, illetve a recesszió ellenére - 160 ezer új munkahely jött létre.

A miniszter elmondta, hogy bár a beruházási ráta nagyon alacsony, 16 százalékra csökkent, de "a szerkezete egészségesebb, mint korábban".

A költségvetés legfontosabb eleme, hogy a gazdaság újra növekedni fog - jelentette ki, megjegyezve, hogy ezt az Európai Bizottság, a valutaalap és a hitelminősítők sem vitatják. Hozzátette: bár a büdzsé 0,9 százalékos növekedéssel számol, meggyőződése, hogy a magyar gazdaság ennél többre lesz képes.

Gyurcsány: Matolcsynak nincs mire büszkének lenni

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: Matolcsy Györgynek optimizmusért "nem kell a szomszédba menni". Hozzátette: a gazdasági miniszter eddig rendre elhibázta a prognózisait.

A miniszter nem tért ki arra, hogy a néhány százaléknyi államadósság-csökkentést a magánnyugdíjvagyon államosításából fedezték, erre pedig nincs miért büszkének lenni - kifogásolta.

A - jelenleg független képviselő - volt kormányfő példátlannak minősítette, hogy december közepén módosítják a következő évi költségvetés sarokszámait.

Kiemelte, hogy a beruházási ráta jövőre is alacsony marad, a háztartások fogyasztása tovább csökken, vagyis a növekedés feltételei hiányoznak, csak az exportban lehet bízni. Megemlítette azt is, hogy a kormány politikája miatt leállt a banki hitelezés.

Azt mondta: 2013 az egészségügy "gyászéve" lesz, és a költségvetésből a közoktatás átszervezésének forrásai is hiányoznak.

Szavait azzal zárta, hogy Matolcsy György "sokat fog csuklani jövőre", nevét még azok is emlegetni fogják, akik eddig nem tanulták meg.

A volt miniszterelnök felszólalását a fideszes Márton Attila és Babák Mihály kétperces hozzászólásban hiteltelennek minősítette.

Rogán: a munkahelyvédelem és az államadósság-csökkentés költségvetése a jövő évi

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a 2013-as költségvetés elsősorban a munkahelyek védelméről és az adósságcsökkentésről szól.

Kiemelte, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv céljait az ellenzék is támogatta, és mára már Brüsszel is elismeri, hogy az ország úgy tud majd 300 milliárd forintot az állások megőrzésére fordítani, hogy közben ismét 3 százalék alatt marad a deficit.

Emellett - tette hozzá - jövőre csaknem öt százalékkal csökken a GDP-arányos államadósság.

A frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy - noha nem része annak - a költségvetés megalapozza a gáz és a villamos energia árának tízszázalékos csökkentését, és reményeik szerint ugyanilyen mértékben sikerül csökkenteni a távhő árát is.

Ezen kívül a kormány javaslata csaknem 400 milliárdos tartalékot tartalmaz a váratlan helyzetek kezelésére - jegyezte meg.

Rogán Antal szerint az adócsökkentés is folytatódik, hiszen megszűnik a szuperbruttó, miközben a gyermekek után járó adókedvezményt megőrzik.

MSZP: a kereslet visszaesése várható

A szocialista Józsa István többekkel együtt kifogásolta, hogy a kabinet már nyáron beterjesztette a költségvetését, most azonban a zárószavazás előtti módosító javaslatával még a makropályát is átírja. Emlékeztetett arra, hogy a kormány hat hónap alatt hatszor változtatta meg saját javaslatát, amelyhez kormánypártiak is csaknem 100 módosítást terjesztettek be.

Kifogásolta, hogy a kabinet a túlzott deficiteljárás megszüntetésének reményével indokolta a módosítást, ennek ellenére emelte a büdzsé deficitjét.

Kijelentette: az adóterhek növekedésével és a kereslet visszaesésével kell számolni 2013-ban.

Jobbik: a jövő évi folyamatokért már egyértelműen a kormány a felelős


Nyikos László (Jobbik) arra mutatott rá, hogy a jövő évi költségvetés már a jelenlegi kormány harmadik büdzséje, így egyértelműen a kormány munkáját tükrözi. Szerinte is presztízsveszteséget szenvedett a kabinet a saját előterjesztésének átírása által, és az önkény megnyilvánulásának nevezte, hogy az utolsó pillanatban lényegi módosításokat kezdeményez az előterjesztő.

Bírálatot fogalmazott meg, amiért a kabinet nem rendszerszerűen foglalkozik a gazdaságpolitikával, hanem abból kiragadva kezeli a hiányt, az adósságot vagy a munkanélküliséget, a többi szempontot viszont elhanyagolja.

A képviselő a legfontosabb problémának a gazdasági növekedés kérdését nevezte, mint mondta: nem látszik, mi lesz ennek a motorja. Kifogásolta, hogy a GDP 2013-as szintje nem fogja elérni a 2011-es mértéket sem.

Nyikos László amorálisnak nevezte a büdzsét abból a szempontból, hogy bár azt hirdeti a kormány: minden pénzt meg kell fogni, mégsem ezt teszi. Példaként hozta a Köztársasági Elnöki Hivatalt, amelynek nagyobb protokollkiadást terveztek, valamint a három volt köztársasági elnök juttatásának növelését.Az ellenzéki képviselők a jövő évi költségvetés módosításának módját, míg a kormánypárti felszólalók az előző kabinetek munkáját bírálták a 2013-as büdzsé parlamenti záróvitájában, hétfőn.

MSZP: erre még nem volt példa

A szocialista Kiss Péter azt hangsúlyozta: nem volt még példa arra, hogy zárószavazás előtti módosító javaslat formájában ismerjék meg a büdzsé főszámait.

Emlékeztetett arra, hogy a nyári előterjesztéshez képest a növekedési mutatót mérsékelte a kabinet, a munkanélküliség előrejelzését pedig növelte és az infláció is gyorsul, 5,2 százalékra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megszorításokat elszenvedő intézmények is leépítésre kényszerülnek jövőre.
Arra is rámutatott, hogy a félszuperbruttó kivezetésével tovább növekszik a társadalmi feszültség, hiszen ezzel a legalacsonyabb jövedelmek nem, csak a magasabbak emelkednek.

Jobbik: a kormány gazdaságpolitikája esetleges


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormány beismerte a Széll Kálmán Terv 2.0 tarthatatlanságát azzal, hogy növelte a gyógyszerkasszát. Úgy vélte: ez is a kormányzat felkészületlenségét, tevékenységének esetlegességét. A gazdasági koncepció tökéletes hiányát mutatja az is - fűzte hozzá -, hogy például kamatkiadások címén is folyton más és más összeget szerepeltet a kabinet az előterjesztésekben.

Azt mondta: beszélni kell arról is, hogy a közműadóból várt bevételeket a korábbi 30 milliárd forintról 60 milliárdra növelte a kormány, mert szerinte meg kell akadályozni, hogy ezt a cégek továbbhárítsák a lakosságra.

A képviselő elképesztőnek nevezte, hogy a pénzügyi tranzakciós adóból csaknem 300 milliárd forintot vár a kabinet, ami szerinte hatalmas érvágás a családoknak.

LMP: a nyári költségvetés megbukott

A nyári költségvetés megbukott - jelentette ki Vágó Gábor (LMP), azzal együtt, hogy a kabinet szerinte egy új költségvetést készített a zárószavazás előtti módosítás formájában. Szerinte azért is jelenthető ez ki, mert nemcsak a makropálya változott: a kabinet fejezetek közötti átcsoportosításokat is kezdeményezett. "A törvényeket Matolcsy bénázásához kell igazítani" - fogalmazott. Szerinte ezzel a "blamával" hosszú távon veszít az ország.

Azt mondta: a belső kereslet kivéreztetése teljes mértékben kiszolgáltatja a magyar gazdaságot a külső folyamatoknak, tovább gyengítve ezzel az országot. Kifogásolta, hogy bár legszorosabb gazdasági partnerünknél, Németországban már beindult a gazdasági növekedés, Magyarországon ezt nem követték kedvező folyamatok.

A 600 milliárd forintra tervezett Országvédelmi Alappal kapcsolatban kijelentette: aki komolyan veszi saját prognózisát, nem tervez ekkora összegű tartalékot.

A képviselő szóvá tette azt is, hogy a zárószavazás előtti módosító javaslat kapcsán nem látta a Költségvetési Tanács véleményét, sem a tanács, sem az Országgyűlés honlapján.

Az MSZP a pedagógusok béremelésének elmaradásáról beszélt


Hiller István (MSZP) arra emlékeztetett, hogy a pedagógusok életpályamodellje mellé rendelt, és a béremelést biztosító 73 milliárd forint biztosítására ígéretet kaptak a pedagógusok, az mégsem került be a büdzsébe. Hangsúlyozta: mivel ez 2013-ban csak háromhavi bért fedezett volna, a továbbiakban nem ekkora összegről, hanem ennek négyszereséről kell beszélni.

Frakciótársa, Varga Zoltán a jövő évi büdzsé legnagyobb veszteseinek az önkormányzatokat nevezte, hiszen bár elvesz tőlük feladatot az állam, forrásokat is elvesz, méghozzá mintegy 150 milliárd forinttal többet, mint amennyit a feladatok finanszírozásához korábban nyújtott. Kifogásolta azt is, hogy a 100 ezer főnél nagyobb településeken növekedni fog a hivatali dolgozók száma, míg a kistelepüléseken csökkenés várható.

A szintén MSZP-s Veres János szerint az állam a kormány munkájának eredményeként továbbra is drágán finanszírozható, ennek költségét pedig minden állampolgárnak viselnie kell.

Fidesz: segítség a kisvállalkozásoknak

A fideszes Puskás Imre szerint a büdzsé arra vállalkozik, hogy a közszolgáltatásokat megfelelő színvonalon és fenntartható módon, átalakítva tudja finanszírozni. Kiemelten szólt az oktatásban és az egészségügyben is tapasztalható trendfordulóról, amelyek mindezt lehetővé teszik.

Hozzáfűzte: mindezt jövőre a közigazgatás átszervezése folytatja, amelynek alapkoncepciója szintén a megfelelő teherelosztás. Mint mondta, emellett jövőre is cél az államadósság csökkentése, valamint a kis- és mikrovállalatok segítése. Közölte: számukra 300 milliárd forintos könnyítést hoz a jövő év.

Szatmáry Kristóf furcsállta a szocialisták bírálatát

Szatmáry Kristóf államtitkár válaszában bírálta a szocialista felszólalókat. Úgy fogalmazott: "gyomor kell hozzá", hogy a költségvetés tarthatóságát kérdőjelezzék meg. Különösen furcsának találta a hitelesség megkérdőjelezését Veres János korábbi pénzügyminisztertől.

Az ülésen elnöklő Balczó Zoltán a záróvitát lezárta. A kormány főösszegeken is változtató zárószavazás előtti módosító javaslatáról és a büdzsé elfogadásáról kedden dönt a Ház.

Hanganyag: Windisch Judit, Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×