Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fix tarifa mellé egységes arculatot kaphatnak a taxik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra egyeztetett a főváros az érdekképviseletekkel a taxiszolgáltatások koncepciójáról. A megbeszélésen elhangzott, hogy a várhatóan 2013-tól bevezetendő szabályozás fontosságát minden résztvevő támogatja.

A fővárosban kiszámítható, egységes, megbízható és szabályozott taxis szolgáltatást szeretnének biztosítani a rendszeres utasok és a turisták számára is - mondta a szakszervezetekkel folytatott megbeszélésen Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. A tárgyaláson elhangzott, hogy a várhatóan 2013-tól bevezetendő szabályozás szükségességével minden résztvevő egyetértett. Az ütemezéssel és a szabályozás részleteivel kapcsolatban számos javaslatot fogalmaztak meg az érintettek, ezeket a BKK alaposan kiértékeli és figyelembe veszi a rendelet véglegesítésekor.

A BKK szerint a formalizált taxi meghatározó városarculati elemmé válhat, a taxik piaci részvételének jogszerűségét ellenőrizhetővé, a fővárosi szolgáltatásra jogosulatlanokat, szabályszegőket könnyebben kiszűrhetővé teszi. A szabályozási koncepció lényege az, hogy fix kilométerdíj mellett egységes szolgáltatói feltételek előírását tervezi a Fővárosi Önkormányzat és a BKK.

Vitézy Dávid a héten az InfoRádiónak azt mondta, hogy több feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy bevezethető legyen a budapesti taxiszolgáltatásban az egységes tarifarendszer.

Szerinte ahhoz hogy az egységes árakat be lehessen vezetni, először Budapestnek törvényben kell megadni a jogot arra, hogy rendeletet alkothasson a taxiközlekedés szabályozására, az autók életkorára, környezetvédelmi besorolására, méretére, formatervére vonatkozóan.

Ezt követően a fővárosnak olyan új szabályozást kell elfogadnia, amelyben szigorítják a budapesti taxikkal szembeni műszaki jármű életkor és méret, környezetvédelmi elvárásokat, egyúttal egységes arculatot adnak a taxiknak - tette hozzá Vitézy Dávid.

A taxis érdekképviseletek elmondták: kiemelten fontosnak tartják a fix tarifák bevezetését. Azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy rövid határidővel kelljen lecserélni a teljes járműparkjukat, azonban a BKK által javasolt, fóliával történő arculatváltás megoldását kellő felkészülési idő esetén el tudják fogadni. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a hatósági árszabályozást és a rend helyreállítását szükségesnek tartják és támogatják, hogy már 2013-ban elkezdődjenek a változások.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a szigorúbb ellenőrzésektől és feltételektől ők is a piac tisztulását várják.