Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rácz Jenőt is meglepte, hogy csökkent a kórházak adóssága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három hónap alatt több mint hárommilliárd forinttal csökkent a kórházak és a járóbeteg-szakellátók összes adósságállománya - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a beszállítók türelme ezzel együtt is fogytán van.

 A harmadik negyedévben két százalékkal csökkent a szakellátók összesített adóssága, amely a június végi 136 milliárdról szeptember végére 133 milliárd 100 millió forintra mérséklődött. A kórházak adósságállománya 45 milliárd 100 millióról 43 milliárd 300 millióra csökkent.

A veszprémi kórházat is irányító Rácz Jenőt meglepte a hír, mert nem az adósságállomány növekedését prognosztizálták.

A tényekkel nem célszerű vitatkozni, de valószínűnek tartjuk, hogy ez a változás nem a jobb gazdasági helyzet, inkább az átütemezett adósságoknak köszönhető - mondta.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a napi problémák ezzel együtt sem enyhültek. Egyhavi finanszírozás hiányzik a rendszerből, ezt haladéktalanul pótolni kéne a rendszerbe.

Nem érzem, hogy a feszültség csökkent volna, sőt az egészségügyi intézmények azt jelzik, hogy nem tudják finanszírozni az adósságot, és egyes helyeken a beszállítók csak készpénzért tudnak szállítani - mondta Rácz Jenő.

Írtak az államtitkárságnak is levelet, amelyben jelezték a probléma sürgős megoldásának az igényét.

Rácz Jenő továbbra is korrekt együttműködést vár az államtitkárságtól, "pénzt viszont ők sem tudnak teremteni". Az egészségbiztosításban meglevő relatív szufficit, az kellő lehetőséget biztosít az ágazat számára ahhoz, hogy a problémát megoldják.

Hanganyag: Farkas Dávid