eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Hektikus intézkedések, vudu gazdaságpolitika - az ellenzék reakciója a kormányfő beszédére

Az MSZP szerint nevetséges, hogy a miniszterelnök a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legsúlyosabb problémájának, a Jobbik pedig úgy látja, a kormánynak nem csak szavakban kellene kiállnia a nemzet érdekeiért.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja Orbán Viktor által, a Gazdasági fordulat című keddi konferencián elmondottakra reagálva közölte: a miniszterelnök végre felismerte, hogy Magyarországon ötnapi munkából nem lehet megélni.

"Hektikus intézkedések láncolata"


Korózs Lajos furcsállta, hogy a kormány a felismerés ellenére radikális lépésekkel sújtotta a munkavállalókat, lehetővé téve a többi között a hétvégi és éjszakai pótlék csökkentését, vagy azt, hogy a munkaadóknak ne kelljen túlórapénzt fizetniük. Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány ezzel a kétkezi munkából élők helyzetét nehezíti.

A politikus kifogásolta, hogy csaknem 100 ezerrel emelkedett egy év alatt a munkanélküliek tábora, és 400 ezer új munkahely létrehozását kérte számon a kormányon. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor szerint "saját magunkra érdemes hallgatnunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére", Korózs Lajos azt mondta: Magyarország beágyazódott a közép-európai térségbe, az "önfejűségnek pedig most isszuk meg a levét". Az ukrán parlament ugyanis nemrég fogadta el azt a szabályozást, amely megfosztja az ukrán állampolgárságtól azokat a kárpátaljai magyarokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot.

Korózs Lajos szerint nem szimbolikus politizálást kellene folytatni, hanem olyat, amivel Magyarország nem lehetetleníti el a határon túliak életét. Orbán Viktor azon kijelentésére, hogy a magyar gazdaság még mindig veszélyzónában van, a szocialista politikus úgy reagált: az MSZP már annak is örülne, ha lenne az országnak gazdaságpolitikája, nem csak hektikus intézkedések láncolata.

Jobbik: "A gazdagok kormánya"

A Jobbik szerint ideje lenne, ha Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány szavak után tettekkel is kiállna a magyar nemzet érdekeiért - reagált közleményében az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök beszédére.

Volner János úgy fogalmazott: "a gazdagok kormánya az elmúlt egy év alatt tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a magyar családok milliói és a társadalmi felső tízezer között", egyrészt az egykulcsos adó bevezetésével, másrészt pedig a rezsiköltségek emelkedésével.

A jobbikos politikus szintén a negatívumok közé sorolta, hogy a különadókat a "multik áthárították a vásárlókra," valamint nőtt az élelmiszer, az energia és a telefonálás tarifája.

Ezzel szemben a kormány "milliárdos tételben szerez be állami luxusgépkocsikat, egymilliárdot ad Orbán Viktor volt fogorvosának a fogturizmus fellendítésére, s 25 milliárd forint társasági adótól tekint el bizonyos multicégeknél" - áll a közleményben. "A Jobbiknak elege van abból, hogy a kormány továbbra is úgy táncol, ahogy az IMF és az EU fütyül. Ideje lenne tettekben is kiállni a magyar nemzet érdekeiért." - fogalmaz Volner János.

LMP: Vudu gazdaságpolitika

Az LMP szerint a jelenlegi kormány "a nemzeti együttműködés helyett a nemzeti cinizmus kormánya" - értékelte a kabinet egy éves teljesítményét keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. A frakcióvezető az elmúlt esztendő mérlegét megvonva azt mondta, hogy a kormányzat tevékenysége az alkotmányosság felszámolásáról és az adócsökkentést középpontba helyező "vudu gazdaságpolitikáról" szólt.

A politikus azt viszont elismerte, hogy a kormány egy évvel ezelőtt kivételesen nehéz helyzetben vette át a hatalmat. Szavai szerint a helyzet nemcsak a gazdasági mutatók, hanem az elmúlt években kialakult politikai kultúra, "morális válság" következtében is nehéz volt.

Hozzátette, az is nehezítette a kabinet dolgát, hogy az emberek komoly elvárásokat fogalmaztak meg a kormánnyal szemben az "elmúlt húsz év kudarcot vallott" gazdaság- és társadalompolitikája valamint a Fidesz ellenzékben tett kijelentései miatt.

A frakcióvezető emellett viszont úgy értékelt, hogy az elmúlt egy évben "a szóvirágok világosan szemben állnak a tettekkel".

Úgy fogalmazott, hogy miközben a kormányfő ostorozta a spekulatív pénzkapitalizmust, rendre ellenállt azoknak a kezdeményezéseknek, hogy Magyarország járjon élen a pénzpiacok újraszabályozásban.

Kijelentette azt is, hogy amikor a kormány nemzeti önrendelkezésről és gazdasági szabadságharcról beszél, azon éppen az ellenkezőjét kell érteni. Példaként említette, hogy a kormány elutasította a versenyképességi paktumot, ami helyett belement egy lefelé tartó adó- és bérversenybe. Hozzátette, hogy amíg Orbán Viktor azt említi fel, hogy "hazazavarta az IMF-t", addig végrehajtják a valutaalap "diktátumait".

Hangot adott annak a véleményének is, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nincsenek megszorítások, "az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját kapjuk a nyakunkba".

Meglátása szerint a jelenlegi tendenciák alapján a tíz évre ígért egymillió munkahelynek is "nagyjából a fordítottja lesz igaz". Felhívta a figyelmet, hogy elmúlt esztendő alatt körülbelül 1,6 százalékkal nőtt a munkanélküliség.

Hangsúlyozta, hogy miközben az egykulcsos adóval rosszul jártak azok, akik havi 290 ezer forint alatt keresnek, eközben annak bevezetésével nem sikerült olyan programokat megvalósítani, amelyik megélhetést adott volna a munkanélkülieknek és a képzetleneknek. Szavai szerint az adópolitika árát fizetik az emberek akkor is, amikor pénzeket vonnak ki az oktatásból vagy az egészségügyből.

A frakcióvezető a kormány "vudu gazdaságpolitikája" eredményének nevezte, hogy az adócsökkentéssel a szegényebbek zsebéből vesznek ki pénzt, miközben a gazdagoknál több marad. Hozzátette, hogy eközben az ország versenyképességét a kiszolgáltatottság növelésével kívánják emelni.

Kitért arra is, hogy a közmunkaprogram felpörgetéséről tett kijelentésekkel ellentétben a tavalyi 117 milliárdnak csak a fele áll rendelkezésre.

Schiffer András azt is felrótta, hogy a kormány nyíltan neokonzervatív, neoliberális gazdaságpolitikát folytat. Kijelentette, hogy a kormányzat elmúlt éve az alkotmányosság felszámolásáról szól, mert a miniszterelnök és a kabinet szerint a jó hatalomgyakorláshoz nem kellenek ellensúlyok és korlátok.

Felhívta a figyelmet, hogy a kormány aláásta a jogbiztonságot, mert miután meghirdették az adócsökkentést, a kabinet "kapkodva a pénzbehajtás eszközéhez nyúlt". Ennek jeleként értékelte, hogy visszamenőlegesen akarnak megszüntetni nyugdíjakat és alkotmányos szinten "építik le" a szociális jogokat.

Kijelentette, hogy pártja ezzel szemben a progresszív adórendszerrel, egy ökológiai adóreformmal párosuló járulékcsökkentéssel és a komplex állami beruházásokkal végrehajtott zöld fordulatban hisz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×