INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Demonstráltak a rendvédelmi dolgozók a Kossuth téren - a nap hírösszefoglalója

Infostart / InfoRádió
Mintegy 15 ezren vettek részt a rendvédelmi dolgozók budapesti tüntetésén. Elkészült az M43-as autópálya új Tisza-hídja Szeged közelében. Szíriában legfeljebb egy héten belül eltörlik a csaknem 50 éve bevezetett szükségállapotot

Budapesten a szervezők szerint összesen mintegy 15 ezren vettek részt a rendvédelmi dolgozók demonstrációján. A tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák a Hősök teréről a Parlamenthez vonultak, és megkerülték az Országgyűlés épületét. Az Andrássy úton a tűzoltók több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el, és több tűzcsapot is megnyitottak. A szakszervezeti vezetők a demonstráción hangsúlyozták: az akciósorozatot addig folytatják, amíg meg nem állapodnak a kormánnyal. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak, emellett illetményemelést és törvényben garantált jogaik megmaradását szeretnék elérni.

Ismét bírálta a kormányfő és a Fidesz politikáját valamint az alkotmányozás folyamatát Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A szocialista politikus az általa életre hívott Magyar Demokratikus Charta budapesti tüntetésén úgy fogalmazott: Orbán Viktor egyeduralomra tör, elárulta a köztársaságot, lábbal tiporja a sajtószabadságot, politikai célokra használja fel az ügyészség egy részét, és megfélemlíti a bíróságokat. A korábbi kormányfő úgy ítélte meg: a demokratikus ellenzék pártjai jól tették, hogy távolmaradtak az alkotmányozástól. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre reagálva úgy nyilatkozott: az Országgyűlés hétfőn egy olyan új alaptörvényt fogadhat el, amely képes lesz arra, hogy megvédje Magyarországot az olyan súlyos politikai bűnöktől, mint amilyeneket a Gyurcsány-korszak kormányai követtek el.

Mintegy 13 milliárd forintos beruházással elkészült az M43-as autópálya új Tisza-hídja Szeged közelében. A Móra Ferenc nevét viselő átkelőt először a gyalogosok és kerékpárosok vehették birtokba az átadás előtti nyílt napon. Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a 660 méter hosszú hidat az autósok szerda délután az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának átadását követően használhatják. Pénteken a szegedi közgyűlés úgy döntött: kitiltják a kamionokat a belvárosból az M43-as autópálya átadása után.

Szlovákiában nagy többséggel ismét Berényi Józsefet választották a Magyar Koalíció Pártjának elnökévé a tömörülés tisztújító kongresszusán. A politikus a májusi népszámlálást, valamint a kormány munkájának folyamatos értékelését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának. A nagymegyeri tanácskozáson Berényi József volt az egyetlen jelölt a tisztségre, miután elődje, Csáky Pál bejelentette, hogy nem indul posztért.

Horvátország fővárosában több ezer háborús veterán tiltakozott Ante Gotovina tábornok pénteki hágai elítélése ellen. Demonstrációk voltak több más városban is a Horvátországban sokak által nemzeti hősnek tartott egykori tábornok mellett. Ante Gotovinát 24 év börtönbüntetésre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Az egykori tábornokot azzal vádolták, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el Horvátországban élő szerbek ellen, és a tisztogatások miatt 200 ezer embernek kellett elmenekülnie a lakóhelyéről.

Líbiában ismét elérték az olajterminálja miatt stratégiai fontosságú Brega elővárosait a felkelők. A lázadók egyik parancsnoka azt mondta: a települést az elmúlt napok NATO-légicsapásainak köszönhetően tudták megközelíteni. Közben több mint száz rakétát lőttek ki a kormányerők az észak-líbiai tengerparti városra, Miszrátára. A Moammer Kadhafihoz hű csapatok már hat hete ostromolják a felkelők legfőbb nyugati fellegvárát.

Szíriában legfeljebb egy héten belül eltörlik az 1963 óta érvényben lévő szükségállapotot. Ezt Bassár el-Aszad államfő jelentette be az új kormány előtt tartott beszédében. A politikai szabadságjogokat korlátozó szükségállapot eltörlése a rezsimellenes tüntetők egyik legfőbb követelése. A március közepén kezdődött megmozdulásokat az elnök reformígéretekkel igyekszik csillapítani, ennek része, hogy csütörtökön új kormányt nevezett ki.

Egyiptomban feloszlatta a korábbi kormánypártot egy kairói bíróság. Hoszni Mubarak megbuktatott elnök politikai tömörülésének feloszlatása a Tahrír téri tiltakozók egyik legfontosabb követelése volt. A Nemzeti Demokrata Párt székházát a tüntetések idején felgyújtották. A korrupcióval vádolt politikai erő teljes vagyona az államhoz kerül.

Japánban ismét jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a tengervízben a fukusimai atomerőmű közelében - közölte a tokiói kormány. A japán nukleáris biztonsági hivatal emiatt a biztonsági intézkedések szigorítására utasította a szigetország atomerőműveit. A pénteken Fukusimánál vett mintákban a jód izotópjának radioaktivitása 6500-szorosa volt a megengedett határértéknek, szemben az előző napi 1100-szoros értékkel, bár ez így is jóval elmarad attól, amit a hónap elején mértek.A címlapról ajánljuk