eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

El lehet-e tüntetni negyven évet a magyar történelemből?

Több alkotmányjogász is bírálta a Fidesz új alkotmány-tervezetét annak benyújtása óta.

Sólyom László volt köztársasági elnök a Fidesz alkotmánytervezete kapcsán úgy vélte: összeegyeztethetetlen az alkotmányos jogállam alapjaival, hogy bizonyos döntéseket kivesznek az Alkotmánybíróság kezéből. Egy, novemberi alkotmánymódosítás óta ugyanis költségvetési és adóügyeket kizárólag bizonyos alapjogok fényében vizsgálhat felül a testület, de a tulajdonhoz való - amúgy szintén - alapjog tükrében nem.

Sólyom László ezt már egy, novemberi konferencián is bírálta. "Ez az az út, amelyen az Alkotmánybíróság megszűnik alkotmánybíróságnak lenni" - fogalmazott.

A Fidesz-KDNP alkotmány-tervezete ezt részben korrigálta, mivel előzetes normakontroll esetében nincs megkötve az Alkotmánybíróság. A volt köztársasági elnök azonban úgy véli, hogy az előzetes normakontroll nem pótolja az utólagost.

Csink Lóránt alkotmányjogász, egyetemi tanár a volt köztársasági elnökkel szemben a fideszes érvelésnek adott igazat, azonban hangsúlyozta, hogy többségében a kormányhoz köthető azok köre, akik az előzetes normakontrollt kérhetnék.

Az ügyről egyébként Kósa Lajos az MTV reggeli műsorában azt mondta, hogy egy kormánypárti javaslat értelmében az Alkotmánybíróság visszakapná korábbi jogköreit, amennyiben a GDP-arányos államadósság 50 százalék alá csökkenne.

Lövétei István alkotmányjogász a tervezet bevezetőjét bírálta, mint mondta: a Nemzeti Hitvallás sok szempontból egyoldalú, mert "csak és kizárólag a magyarokat szólítja meg. Rendben van, hogy nemzetünk van, és a nemzetünket szeretjük, de ebben az országban nem csak magyar nemzeti hűségű emberek élnek, a többiekről azonban ez a rész egyáltalán nem szól" - hangsúlyozta.

Lövétei István emellett nonszensznek nevezte, hogy a tervezet megtagad mindent, ami a 1949 és 1990 között történt, tehát "eltüntet" negyven évet a magyar történelemből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×