eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin

Folyamatosan érkeznek a bejelentések a hétfői viharok okozta károkról - a nap hírei

Több mint 28 ezer érvényes ajánlószelvény szükséges a főpolgármester-jelöltséghez. Az idén kevesebb bűncselekményt követtek el a Sziget fesztiválon, mint tavaly. A nap legfontosabb hírei.

Folyamatosan érkeznek a bejelentések a tűzoltóságokra a hétfő délutáni viharok és zivatarok okozta károkról. Az esti órákban a katasztrófavédelem még nem tudott pontos adatokat mondani; annyit közöltek, hogy a mentési munkálatok még tartanak, a kárfelmérést később kezdik meg. A rendkívüli időjárás főként a Dunától keletre lévő területeken pusztított. Tornádó söpört végig a Nógrád megyei Diósjenőn, valamint a borsodi Mezőkövesden. A forgószél háztetőket bontott meg és fákat csavart ki. Számos településen volt jégeső, felhőszakadás és szélvihar.

Több mint 28 ezer érvényes ajánlószelvény szükséges a főpolgármester-jelöltséghez - derül ki a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének hirdetményéből. Tiba Zsolt főjegyző emlékeztetett arra, hogy korábban a budapesti választópolgárok fél százalékának ajánlása volt szükséges ahhoz, hogy valaki indulhasson a főpolgármesteri tisztségért, most 2 százalék támogatását kell megszerezni. A fővárosi választóknak is legkésőbb csütörtökön kell megkapniuk az önkormányzati választásra szóló értesítőt és a három ajánlószelvényt.

Teljes egészében felkészült az önkormányzati választásokra a Fidesz és a KDNP - közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. A politikus elmondta: pártja célja, hogy az ajánlószelvények legalább 20 százalékát, vagyis csaknem kétmillió darabot gyűjtsön össze a következő két hétben. Megismételte: a Fidesz kampánya rövid lesz, helyi, megyei, és országos szinten is zajlik majd, amelyben részt vesznek kormányzati politikusok és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is.

Az MSZP szerint leépülés zajlik a gazdaságban, mert csaknem 20 százalékkal csökkent az építőipar termelése júniusban, míg ugyanez a szám a választások előtt 6 százalék körül volt. Az ellenzéki párt úgy látja: a kormány nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek a gazdaság talpra állítását szolgálják. A Központi Statisztikai Hivatal arról számolt be, hogy az építőipari termelés volumene júniusban 19,7 százalékkal csökkent a tavaly júniusihoz képest.

Felmentették az Információs Hivatal főigazgatóját. Hetesy Zsoltot érdemei elismerése mellett, más fontos megbízatása miatt az Információs Hivatalt irányító külügyminiszter előterjesztésére mentették fel augusztus 15-ei hatállyal. A főigazgatói teendők ellátásával Pető Tibort bízták meg.

Szerdán bruttó 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát a Mol - értesült a Portfolio.hu. A gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: 3 hét után az üzemanyagok világpiaci árcsökkenésének köszönhető a változás. Sándor Dávid hozzátette: a benzinért átlagosan 337-338, a gázolajért 324-325 forintot kell fizetni.

Szeptember elsején 10 és fél százalékkal emelkedik a lakossági hődíj - közölte a Főtáv Zrt. szóvivője. Balogh Róbert az InfoRádióban elmondta: a változás oka az erőművek költségeinek 19,8 százalékos növekedése. A szóvivő hozzátette: egy átlagos lakás esetében évi 139 ezer forintról 161 ezerre nő a hődíj a jövő hónaptól. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alapdíj változatlan marad.

Jelentősen emelkedhet a kenyér ára ősszel - közölte a Magyar Pékszövetség főtitkára. Werli József az InfoRádióban azt mondta: a drágulást a liszt árának 90 százalékos emelkedése mellett a benzin árának növekedése, valamint a forint-euró árfolyam kedvezőtlen változása okozza.

Összesen 382 ezren látogattak el az idei Sziget fesztiválra. Ezzel nem dőlt meg a tavalyi 390 ezres rekord, de a főszervező szerint most is nyereséges lehet a rendezvény. Gerendai Károly az InfoRádióban úgy vélte: várhatóan 50-100 millió forint lehet a nyereség, ami visszaesés az előző évihez képest, de a jelenlegi gazdasági helyzetben megfelel a várakozásoknak. A Fővárosi Közterület-fenntartó kedden kezdi el a Hajógyári sziget takarítását; a munkálatokkal várhatóan 2 héten belül végeznek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról számolt be, hogy az idén kevesebb bűncselekményt követtek el a Sziget fesztiválon, mint a korábbi években. Az úgynevezett kiemelt esetek száma a tavalyi 290-ről 183-ra csökkent.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×