eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68266.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Társadalmi vitára bocsátotta a kormány az Új Széchenyi-terv koncepcióját - a nap legfontosabb hírei

Társadalmi vitára bocsátotta a kormány az Új Széchenyi-terv koncepcióját. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatóján azt mondta: a tervezet 2020-ig egymillió új munkahely létrehozásával számol, ami növekedéssel, fejlesztésekkel fenntartható egyensúlyt teremt majd Magyarországon.

Matolcsy György szerint az Új Széchenyi-terv hét kitörési pontja az egészségipar, a zöld beruházások, az ingatlan-piac fellendítése, a vállalkozásfejlesztés, az innováció és a kutatás-fejlesztés, a foglalkoztatás, valamint a közlekedés. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarországon újjá kell építeni a gazdaságot, mert az előző nyolc évben tönkretették azt; ennek eszköze lehet az Új Széchenyi-terv. Az MSZP a konkrétumokat hiányolta a koncepcióból; a Jobbik biztatónak nevezte a tervezetet, az LMP viszont visszalépésnek tartja. Az Új Széchenyi Terv vitaanyagát a munkaadói szervezetek kedvezően fogadták.

Csökken a munkanélküliség

Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben, és kis mértékben emelkedett a foglalkoztatottak száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint április és június között 11,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 0,7 százalékponttal kevesebb az előző negyedévinél, de 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Vége a PPP konstrukcióknak


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az állam számára előnytelen szerződések vannak az úgynevezett PPP konstrukcióban megvalósuló beruházások mögött, ezért nem alkalmazzák tovább ezt a formát. Hegmanné Nemes Sára az InfoRádióban azt mondta: leáll az Erkel Színház-projekt, valamint a Nemzeti Múzeum mélygarázsának beruházása is.

"Veszélyes lehet az IMF rugalmatlansága"

Egy amerikai elemző intézet szerint Magyarország vitája a Nemzetközi Valutaalappal megmutatta, hogy a washingtoni székhelyű intézmény rugalmatlansága Európa többi részére is veszélyes lehet. A Center for Economic and Policy Research úgy véli: Európa gazdasági válságból való kilábalását veszélyezteti, hogy az IMF nem ad lehetőséget a növekedést elősegítő pénzügyi célok megvalósítására azokban az államokban - így Magyarországon és Görögországban -, amelyek a valutaalap segítségére szorultak.

Lezsák Sándor írja alá az utolsóként elfogadott törvényeket

Jövő pénteken írja alá az Országgyűlés utolsó ülésén elfogadott törvényeket a parlament fideszes alelnöke. Lezsák Sándor azt közölte: nyilatkozatával tiszta és egyértelmű helyzetet kíván teremteni. Korábban az MSZP azzal vádolta a Fideszt - különösen a médiacsomaggal kapcsolatban -, hogy azért húzza az időt, mert nem szeretné, ha a törvény a jelenlegi államfő elé kerülne, és a hivatalából augusztus 5-ével távozó Sólyom László felvethetné alkotmányossági aggályait.

Bajnait és Gyurcsányt vádolja a megbízott sukorói ügyben

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint dokumentumok igazolják, hogy a sukorói beruházás ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt. A fideszes politikus az InfoRádióban hangsúlyozta: az ügyészség dönti el, hogy ennek milyen következményei lehetnek. A volt kormányfők visszautasították a vádakat. A kormány 2008-ban egy albertirsai és egy pilisi területért adott cserébe egy telket a Velencei-tó partján a külföldi vállalkozóknak, hogy kaszinóvárost építsenek Sukoró mellett. A Fidesz szerint ezzel több 100 millió forint kár érte az államot.

2006-os jogsértések: Gyurcsány nem megy el

Az MSZP nem vesz részt a 2006 őszén elkövetett jogsértéseket is vizsgáló parlamenti albizottság munkájában, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pedig nem megy el a testület meghallgatására. Ezt Nyakó István, az emberi jogi bizottság szocialista tagja közölte. Úgy fogalmazott: az albizottság a házszabálynak megfelelően alakult meg, de politikailag illegitim.

Új vezetők a MÁV élén

Augusztus elsejei hatállyal kinevezte a MÁV Zrt. új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait a nemzeti fejlesztési miniszter. A tárca közlése szerint Fellegi Tamás véglegesítette az új elnök-vezérigazgató, Szarvas Ferenc kinevezését is.

Távozik az Oktatási Hivatal elnöke

Távozik posztjáról az Oktatási Hivatal elnöke - erősítette meg az oktatási államtitkárság. A távirati iroda úgy tudja: Bakonyi László még a felsőoktatási felvételi ponthatárok múlt heti közzététele előtt egyeztetett jövőjéről az oktatási államtitkárral. Az MTI szerint utódjáról még nincs döntés, de felvetődött Kerpen Gábornak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének neve.

"Magyarország alig tesz a korrupció ellen"

A Transparency International szerint Magyarország csak nagyon keveset vagy semmit nem tesz a korrupció ellen. A visszaélések ellen küzdő szervezet közölte: az ország gyenge minősítést kapott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD megvesztegetés elleni egyezményének végrehajtását vizsgáló jelentésben.

Senki sem élte túl az iszlámádábi légi szerencsétlenséget

Pakisztán fővárosában az első jelentésekkel ellentétben senki nem élte túl a reggeli repülőgép-katasztrófát. Az utasszállító 146 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén Iszlámábád közelében zuhant le. Az áldozatok között a pakisztániak mellett amerikai, német és szomáliai állampolgárok is vannak. Az Air Blue belföldi légitársaság gépe Karacsiból indult és leszálláshoz készülődve csapódott a földnek. A hatóságok azt feltételezik, hogy a ködös, esős időjárás is közrejátszott a katasztrófában. A pakisztáni kormány egynapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×