eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68266.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Schmitt Pál nyerte az első asszót: egymásnak adott tust a Jobbik és az MSZP

Az MSZP jelölhet képviselőt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának élére, cserébe viszont a jobbikos Nyikos László lesz a költségvetési bizottság elnöke. A házelnök javaslatára az Országgyűlés így oldotta meg azt a konfliktust, amely az ellenzéki pártok között húzódott a testületekről.

A következő négy évben 19 bizottsága lesz a parlamentnek, ebből 11-et a Fidesz, hármat az MSZP, 2-2-t a Jobbik és a KDNP, egyet pedig az LMP vezethet.

Még pénteken koradélután is az ellen tiltakozott az MSZP frakcióvezetője, hogy a Jobbik jelölhet elnököt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának élére. Az országgyűlésbe jutott pártok frakciói kedd délutánra állapodtak meg a testületi struktúráról, egyebek között arról, hogy a Jobbik adhatja a nemzetbiztonsági, az MSZP pedig a költségvetési bizottság elnökét.

Néhány órával később, még aznap este viszont már elfogadhatatlannak tartották a szocialisták, hogy a Jobbik vezethesse a a nemzetbiztonsági testületet. A döntés így az Országgyűlés elnökének kezébe került, Schmitt Pál jogosult ugyanis arra, hogy a korábbi egyeztetések alapján előterjessze a javaslatát a bizottsági szerkezetre. És mint kiderült, figyelembe vette az MSZP tiltakozását is a nemzetbiztonsági bizottság kapcsán.

Schmitt Pál elmondta: a választói akaratnak megfelelően azt javaslom, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára való jelölés jogát a legnagyobb létszámú ellenzéki képviselőcsoport, az MSZP frakció kapja meg. A számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökét pedig a Jobbik képviselőcsoportja jelölje.

Schmitt Pál tehát megcserélte a két párt között a két bizottsági elnöki helyet, szakértők szerint viszont az MSZP így még rosszabbul járt, a nemzetbiztonsági testület ugyanis gyengébbnek számít.

Mint kiderült, a szocialisták nem is elégedettek, ők ugyanis mindkét bizottságot maguknak akarták. A Jobbik Nyikos Józsefet jelölte a költségvetési, és Sneider Tamást az ifjúsági és szociális bizottság élére. A Lehet Más A Politikát egy elnöki tisztség illeti meg, Jávor Benedek a Fenntartható Fejlődés Bizottságát fogja vezetni.

A Fidesz 11 testületet vezet: az alkotmányügyit Balsai István, az egészségügyit Mikola István, az európai ügyit Hörcsik Richárd, a gazdaságit Rogán Antal, a kulturálist L. Simon László, a külügyit Balla Mihály, a mezőgazdaságit Font Sándor, az oktatásit Pokorni Zoltán, az önkormányzatit Kovács Zoltán, a sport bizottságot pedig Bánki Erik.

A Fidesz várhatóan Kocsis Mátét jelöli a honvédelmi bizottság élére, de ő még nem esett át az ehhez szükséges C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

A KDNP két elnöki posztot kap: az emberi jogi testületet Lukács Tamás, a mentelmi bizottságot pedig Rubovszky György irányíthatja.

Az MSZP jogosult elnököt jelölni a nemzetbiztonsági, a fogyasztóvédelmi és a foglalkoztatási bizottságba, ezt viszont a korábbi huzavona miatt egyelőre nem tették meg, és elképzelhető, hogy később sem tartanak rá igényt. Addig ezeket a testületeket kormánypárti alelnök vezetheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×