eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tölgyessy: A Fidesz az új parlamenttel kapcsolatos minden lényeges célját elérte

A Fidesz a múlt héten úgy tartotta fent a remény hitét, hogy közben az új parlamenttel kapcsolatos minden lényeges célját elérte - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alkotmányjogász kifejtette: az új magyar többpárti parlament tevékenysége elejétől fogva az utolsó pártállami képviselőház kijelölte nyomvonalon haladt, a választók a parlamentarizmus intézményét a civakodás Házának látják, de most a kétharmados többséggel, az új pártok belépésével kinyitott egy ajtó: a megkövesedett parlamenti gyakorlat talán jó irányba változhat.

A hatalomváltás fontos stádiuma a következő Országgyűlés megalakulása lesz, az új parlament megalakulásáig a régi Országgyűlés minden hatáskörét gyakorolja - közölte Tölgyessy Péter alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kiemelte: a régi kormány megbízatása az új Országgyűlés megalakulásakor megszűnik, ám ügyvezető kormányként szűkebb hatáskörrel az új miniszterelnök megválasztásáig tovább működik.

Az államfő az alakuló ülésen tesz majd ténylegesen javaslatot az új miniszterelnök személyére, Orbán Viktor ettől a pillanattól lesz hivatalosan is kormányalakításra felkért miniszterelnök-jelölt - tette hozzá.

A politikai elemző szerint a Fidesz a múlt héten úgy tartotta fent a remény hitét, hogy közben az új parlamenttel kapcsolatos minden lényeges célját elérte, nagyvonalúnak és a parlamentáris szokásokat betartónak mutatkozott, viták jobbára csak az ellenzék pártjai között akadtak.

Tölgyessy Péter emlékeztetett: az első, 1990-es parlament három alelnöke helyett 2002 óta ötöt választanak, ami soknak látszik. A házelnök és az öt alelnök, tehát összesen hat levezető elnök közül négy kormánypárti lesz, a harminc mandátum alatti LMP a szokásoknak megfelelően nem kapott alelnöki tisztséget.

Az első parlament tíz állandó és négy kisebb létszámú külön bizottsága helyett most sokkal több, 19 állandó bizottság lesz. A hazai parlamenti szokásjog a nemzetközi gyakorlattal szemben az ellenzéknek arányos részt ad a parlamenti bizottságok vezetésében, így most hat bizottságnak lehet ellenzéki elnöke - fejtette ki a politikai elemző.

A bizottsági elnökök körül máig tart a vita az ellenzéki pártok között: az arányosság elve leginkább 3-2-1 megosztást kívánna, ám tény, hogy jókora a különbség az egyes bizottságok fontosságában, ezt pedig az ellenzéknek jutó 16 alelnöki poszt elosztásával valamelyest korrigálni lehet. Vita van még a Jobbiknak jutó bizottsági elnöki posztok körül, igazi főbizottság élén ugyanis senki se látná szívesen a radikális párt képviselőjét - emelte ki Tölgyessy Péter.

Szólt arról is, bár a Fidesz nem járult hozzá a házszabály választási eredményhez igazításához, a különböző kezdeményezési jogok megkönnyítéséhez, a kétharmados győztes jóvoltából az ellenzék aránya mindegyik bizottságban eléri majd az egyharmadot, és ha az ellenzék együtt szavaz, törvénymódosító indítványai a teljes ülés elé kerülhetnek végső voksolásra. A Fidesz ugyan láthatóan szeretné mostani megosztott állapotában megtartani ellenzékét, ám az hamarosan megtalálhatja a pragmatikus parlamenti együttszavazás lehetőségeit - tette hozzá.Ha abból indulunk ki, hogy a szavazásra jutó törvénymódosító-indítványok képezik a parlamenti munka lényegét, a Fidesz talán lehetett volna nagyvonalúbb. Csakhogy a nyugati parlamentek évi néhány száz szavazásával szemben nálunk tíz-tizenötezer az éves voksolások száma, ami súlyos szereptévesztésre utal.

 Az új magyar többpárti parlament tevékenysége elejétől fogva az utolsó pártállami képviselőház kijelölte nyomvonalon haladt: ahogy a régi rendszer utolsó parlamentjének végső éveiben, úgy a rendszerváltás után az ellenzéki és kormánypárti honatyák, pártfrakciók is a különböző kormányzati indítványok kisebb-nagyobb javítását hiszik legfőbb feladatuknak - fejtette ki az alkotmányjogász.

Tölgyessy Péter kiemelte: bár a kormánytöbbség rendszerint kivétel nélkül leszavazza a javaslattevőket, az Országgyűlés ülésezésének túlnyomó részét mégis kitölti a lényegesebb törvények esetében több száz, olykor ezer módosító indítvány megtárgyalása. Az ezek körüli bürokratikus fontoskodás és a végeérhetetlen voksolás időigénye viszont elfogadottá tette a szűkös időkeretben való vita, a klotűr gyakorlatát. Az érvek és ellenérvek versenyére alig nyílik átlátható tér, a közvéleményt leginkább foglalkoztató témák rendszerint csak napirend előtt kerülhetnek a Ház elé, amikor a szónokok nem széles ívben érvelve, hanem rövid idejükben hatásvadász módon sulykolva akarják a nyilvánosság figyelmét felkelteni.

A kormányzati felelősséget sokban átvállaló körülményes módosítóindítvány-tárgyalás riasztó unalmának végtelen órái így kiegészülnek a képviselői heveskedés izgalmának napirend előtti és interpellációs perceivel, ennek köszönhetően pedig a választók a parlamentarizmus központi intézményét még inkább a civakodás Házának látják - tette hozzá.

Az alkotmányjogász szerint tovább közelítette a régi rend utolsó törvényhozásának szerepfelfogásához az új parlamentarizmus honatyáit a képviselői összeférhetetlenség 1994-es újraszabályozása, ekkortól mind természetesebb, hogy az országgyűlési képviselők egyben polgármesterek is, mások meg különböző érdekképviseletek, szakmák-ágazatok vagy kisebbségek képviseletében listás honatyák. Ezzel egyre általánosabb a kijáró képviselők régi gyakorlata: a parlament tagjainak jó része első helyen részérdekek képviseletében érkezik az Országgyűlésbe, az országos közjó keresését pedig inkább ráhagyja pártja legfőbb politikusaira, akik viszont, amennyire csak lehetséges, igyekeznek elkülönülni a szélesebb közönség számára a rendszerváltás szinte minden nyavalyáját szimbolizáló parlamenti politizálástól.

A kör ezzel bezárul, a régi utakon járó, bürokratikusan fontoskodó Országgyűlés alig képes betölteni nyilvános hivatását: a törvények közvélemény előtti legitimálását, az egymással versengő szabályozási modellek összevetését, a kormányzati akarat megkérdőjelezésének és megvédésének feladatait - fejtette ki.

Tölgyessy Péter szerint a modern parlamentek már régóta nem a tényleges döntéshozatal, hanem koncentrált közéleti viták fórumai, lényegi feladatuk, hogy a kormánypártok elmondhassák, tervezett lépéseik miért jók az országnak, az ellenzék pedig kifejthesse, mit tenne másként az ország érdekében. A vita célja döntően nem a másik oldal meggyőzése, hanem a közvélemény befolyásolása, meggyőzése, ezen keresztül pedig nyomásgyakorlás a kormánytöbbségre, végső soron pedig a következő választások megnyerése. A polémiának ezen okos, érvelő módjára nem ad megfelelő alkalmat parlamentünk mai gyakorlata, a kétharmados többség következtében azonban most végképp semmi értelme nem lesz a sok órás, olykor egész napos szavazásoknak. Az ellenzék is jobban jár, ha nem állandóan szavaztatni akarja a házat, nem a kijárásban reménykedik, nem szakmázik, és nem szerény részletkérdések körül fontoskodik, hanem végre távlatosan érvelni próbál.

A régi gyakorlat a kicsiny ellenzéki pártoknak kevés mozgásteret hagy, válaszul elmehetnek a folytonos parlamenti botrányokozás, a kivonulás, az utcai politizálás felé, de visszatalálhatnak a klasszikus parlamenti magatartáshoz is: a hatásos érveléshez. Ha pedig ezt választanák, a kormánytöbbségnek is változtatnia kellene gyakorlatán, meggyőzőbben kellene megokolnia a kormány elképzeléseit - emelte ki.

Mindenkinek a legegyszerűbb a sok évtizedes gyakorlatot követni, mint ahogy a sajtónak is egyszerűbb továbbra is a megvetés hangján írni a parlament munkájáról, ám most a kétharmados többséggel, az új pártok belépésével végre kinyitott egy kicsiny ajtót, a megkövesedett parlamenti gyakorlat talán jó irányban változhat - vélekedett Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×