eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin

Bajnai: az energiabiztonság megerősítése az egyik legfontosabb feladat

Továbbra is az energiabiztonság megerősítését tartja az egyik legfontosabb stratégiai feladatnak a miniszterelnök. Januárban több mint duplájára nőtt a bejelentett új állások száma decemberhez képest. Három embert gyanúsít emberöléssel a rendőrség a Cozma-gyilkosság ügyében.

Továbbra is az energiabiztonság megerősítését tartja az egyik legfontosabb stratégiai feladatnak a miniszterelnök. Bajnai Gordon erről a Mol igazgatósági ülésén beszélt, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a cél elérésében kiemelkedő szerepe van a magyar olajtársaságnak. A Kormányszóvivői Iroda a Mol igazgatósági ülése után kiadott közleményében azt írta: a kormányfő a magyar olajtársaságot a közép-európai gázvezeték-együttműködés egyik fontos szereplőjének nevezte, amelyik részese a Nabucco vezetéket létrehozó nemzetközi projektcégnek, és várhatóan részt vállal a Déli Áramlat vezetéken keresztül a jövőben Magyarországra érkező gáz tárolásában is.

Januárban több mint duplájára nőtt a bejelentett új állások száma decemberhez képest - közölte az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A tájékoztatás szerint a nyilvántartott álláskeresők száma ennek ellenére 48 500-zal, az előző hónaphoz képest 8 százalékkal emelkedett. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a többi között az olvasható, hogy a munkáltatók januárban 30.100 új állást jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken; ez főként a támogatott közmunka-programok beindításának köszönhető. A nyilvántartott álláskeresők száma ugyanakkor növekedett.

Összesen 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt 2009 utolsó negyedévében az APEH. Az adóhatóság végrehajtási osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély. Várszeghi György szólt arról is, hogy az érintett cégek többsége felszámolás alatt van, és várhatóan a még működő vállalkozások egynegyedénél lehet behajtani a tartozásokat.

A 2011-ben lejáró földvásárlási moratórium ismételt meghosszabbítását javasolja az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila szerint a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását az indokolja, hogy a magyarországi földárak nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az európai elvárásoknak. Jakab István, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, azt mondta: a kormánynak tárgyalnia kellene erről az unióval.

Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság; ezzel 23-ra emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek megméretnék magukat az áprilisi országgyűlési választáson. A voksoláson az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak.

Két és fél milliárd forintból bővítik a Gyulai Várfürdőt; a projekt részeként csaknem 900 négyzetméter vízfelülettel új családi élményfürdő épül. A beruházást várhatóan 2012 elejére fejezik be. Varga Zoltán önkormányzati miniszter azt mondta: a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánította a várfürdő bővítésének terveit; a beruházást 50 százalékban az Európai Unió és a központi költségvetés finanszírozza.

A MÁV Zrt. az ügy mielőbbi tisztázása és lezárása érdekében átadta a rendőrségnek a kért információkat, dokumentumokat - közölte a vasúttársaság azzal összefüggésben, hogy a hatóság házkutatást tartott a MÁV Informatika Zrt. budapesti székházában. A rendőrség korábban honlapján azt közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a társaságnál történt visszaélések miatt. A gyanú szerint a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezetőjének döntései, humánpolitikája, valamint a cég gazdálkodása jelentős kárt okozott a társaságnak és a MÁV-nak.

A gazdasági kapcsolatok és a turizmus élénkülését várja a középnyugat-kínai Csunking új magyar főkonzulátusának megnyitásától a külügyminiszter. A térségben tartózkodó Balázs Péter az InfoRádióban elmondta: a 32 milliós, tartományi jogú városban a kínai országos átlagnál kétszer nagyobb, 14-15 százalékos az éves gazdasági növekedés üteme.

A sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát, a Veszprém és a román válogatott kézilabdázóját 2009. február 8-án a veszprémi Patrióta lokál előtt - mondta az InfoRádióban a Veszprém Megyi Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A nyomozást vezető Pogány Péter arról is beszámolt, hogy adataik alapján Ivan Pesicet, a horvát válogatott és a Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, és ő rúgta fejbe a Marian Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját. A két férfit, valamint az enyingi Sz. Ivánt - aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban - társtettesként elkövetett emberöléssel, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel gyanúsítják.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×