eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Három nappal meghosszabbítja a bérletek érvényességét a BKV - a nap legfontosabb hírei

Három nappal meghosszabbítja a havi,- a negyedéves és a kéthetes bérletek érvényességét a BKV a múlt heti 6 napos sztrájk miatt - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a közlekedési társaság vezérigazgatója.

Kocsis István hangsúlyozta: annak ellenére döntöttek az 50 százalékos kárpótlásról, hogy továbbra is vis maiornak, vagyis előre nem látható eseménynek tekintik a munkabeszüntetést. A kártalanítás mértékéről a vezérigazgató azt mondta: azért döntöttek a három nap mellett, mert a sztrájk idején összességében mintegy 50 százalékos volt a szolgáltatás mértéke. Hozzátette: a HÉV bérletekre nem vonatkozik a kompenzáció, mert ott nem volt akkora kiesés a szerelvények közlekedésében.

Ígéretlicit nyugdíjügyben

Kiegészítené és folytatná a nyugdíjkorrekciós programot kormányra kerülése esetén az MSZP. A párt miniszterelnök-jelöltje budapesti tájékoztatóján arra is ígéretet tett, hogy továbbviszik a nyugdíjprémium rendszerét, évenként megduplázzák a méltányossági nyugdíjkasszában lévő összeget, és megőrzik a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét. Mesterházy Attila hangsúlyozta: emellett az MSZP egyszeri támogatást adna az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek házastársuk temetési költségeihez, és súlyosabb büntetés járna az időskorúak ellen elkövetett bűncselekményért. Korábban a Fidesz azt ígérte: ha kormányra kerül, úgy változtatja meg a nyugdíjrendszert, hogy a nők 40 ledolgozott év után nyugdíjba mehessenek; emellett vállalták a nyugdíjak reálértékének megőrzését, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozását. Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke azt mondta: nem tervezik a 70 éves nyugdíjkorhatár bevezetését.

Visszakapják a kártyapénzt a háziorvosok


Visszaállítja a háziorvosok korábbi finanszírozását az Egészségügyi Minisztérium, így februártól ismét 163 forint lesz a kártyapénz - mondta a tárca vezetője, miután egyeztetett a Magyar Orvosi Kamara képviselőivel. Székely Tamás közölte: az érintettek az ősztől tervezett, úgynevezett minőségi indikátorrendszerre elkülönített kétmilliárd forint időarányos részéből kapják meg a pénzt. Hozzátette: a teljesítmény szerinti többletkifizetések október elejére várhatóak. A miniszter korábban azt is bejelentette, hogy február 4-éig lesznek nyitva az oltópontok, ahol térítés ellenében lehet az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni.

Egy százalék: A katolikus egyház kapta a legtöbb felajánlást

A Magyar Katolikus Egyház kapta a legtöbb és legnagyobb összegű egy százalékos felajánlást a 2008-as személyi jövedelemadóból. Az APEH főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a csaknem fél millió adózótól több mint hárommilliárd forint érkezett. Keresztes Tamás arról is beszélt, hogy az egyházak közül a második legnagyobb összeget, több mint egymilliárd forintot a Magyarországi Református Egyház kapta, a Magyarországi Evangélikus Egyház számára 316 millió forintot ajánlottak fel. Keresztes Tamás hozzátette: a civil szervezetek közül az egészségüggyel foglalkozó alapítványok kapták a legtöbb felajánlást. Szólt arról is, hogy tavaly összesen 17 milliárd forintot ajánlottak fel a 2008-as 16 és fél milliárd forinttal szemben. A kiemelt költségvetési előirányzatok közül az adózók a gyermekszegénység elleni programra 1,6 milliárd forintot utaltak, a Nemzeti Tehetség Programra 417 millió forint gyűlt össze.

30 milliós adóhiány Zuschlagnál


Zuschlag János vagyonvizsgálatánál 30 millió forintos adóhiányt állapított meg a 2001-től 2005-ig tartó időszakra vonatkozó APEH-ellenőrzés, ezért további 15 millió forintos büntetést szabott ki az adóhatóság. Erről Fodor Endre tanácsvezető bíró számolt be a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per tárgyalásán. Zuschlag János, a per elsőrendű vádlottja azt mondta: nincs adóhiánya, minden bevétele után adózott, és a vagyonvizsgálatban letartóztatása miatt nem tudott részt venni. A vagyonosodási vizsgálatot a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kezdeményezte 2008-ban az ügy nyomozati szakaszában.

Magyar segítség Haitinek


Víztisztító- és csomagoló gépet küld a földrengés sújtotta Haitire a Magyar Honvédség. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, miután fogadta az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, azt is közölte: a logisztikát várhatóan az amerikai hadsereg biztosítja majd. Haitin az eddigi adatok szerint több mint 75 ezer haltak meg és egy millióan váltak hajléktalanná a múlt keddi, a Richter skála szerinti 7-es erősségű földrengésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×