A közétkeztetés sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek - így kommentálta az InfoRádiónak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója annak az országos felmérésnek az eredményét, amely az óvodai közétkeztetés minőségét vizsgálta.
Martos Éva hangsúlyozta: az óvodások ételeinek a sótartalma háromszorosa a korosztály számára megengedettnek, ez pedig azt jelenti, hogy a magas vérnyomás kockázata már óvodás korban is jelen van.
Egyes nyersanyagok használata túlzott, másoké viszont nagyon alacsony - állítja a szakember, aki szerint túl kevés tejterméket kapnak a gyerekek az óvodában, és ha kapnak, akkor is inkább a cukrozott fajtát, mint például a karamellás vagy a kakaós tejet, amely szintén növeli az elhízás kockázatát.
Martos Éva megrázónak tartja, hogy a pékáruk között alig fordul elő teljes kiőrlésű termék, és gyakran kapnak az óvodások üres vajas vagy mogyorókrémes kenyeret tízóraira és uzsonnára. Friss zöldséget és gyümölcsöt csak a közétkeztetéssel foglakozó cégek fele tud biztosítani naponta.
Hanganyag: Herczeg Zsolt