eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megrázó felmérés az óvodai közétkeztetés állapotáról

Megrázó eredménnyel zárult az óvodai közétkeztetés minőségi vizsgálata - mondta az InfoRádiónak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója. A gyerekek többsége túlsózott ételeket és cukros üdítőket kap - közölte Martos Éva.

A közétkeztetés sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek - így kommentálta az InfoRádiónak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója annak az országos felmérésnek az eredményét, amely az óvodai közétkeztetés minőségét vizsgálta.

Martos Éva hangsúlyozta: az óvodások ételeinek a sótartalma háromszorosa a korosztály számára megengedettnek, ez pedig azt jelenti, hogy a magas vérnyomás kockázata már óvodás korban is jelen van.

Egyes nyersanyagok használata túlzott, másoké viszont nagyon alacsony - állítja a szakember, aki szerint túl kevés tejterméket kapnak a gyerekek az óvodában, és ha kapnak, akkor is inkább a cukrozott fajtát, mint például a karamellás vagy a kakaós tejet, amely szintén növeli az elhízás kockázatát.

Martos Éva megrázónak tartja, hogy a pékáruk között alig fordul elő teljes kiőrlésű termék, és gyakran kapnak az óvodások üres vajas vagy mogyorókrémes kenyeret tízóraira és uzsonnára. Friss zöldséget és gyümölcsöt csak a közétkeztetéssel foglakozó cégek fele tud biztosítani naponta.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×