Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parragh László: Ez a büdzsé ilyen formában hosszú távon nem fenntartható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amíg a költségvetéstől függő elosztási rendszerek nem változnak - a többi között az egészségügy és az oktatás -, addig a büdzsé hosszú távon nem lesz tartható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László hozzátette: Az egy éve tartó válság hatására már mintegy 150 ezer munkanélküli van az országban, leginkább a feldolgozóiparban és az építőiparban figyelhető meg visszaesés

Két pozitívuma is van a nemrég elfogadott költségvetésnek: az egyik az a tény, hogy egyáltalán van Magyarországnak egy elfogadott büdzséje. Ez ebben a világgazdasági helyzetben egy fontos elem - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kereskedelemi Iparkamara elnöke, aki hozzátette: azoknak az országoknak, azokkal az országokkal szemben, amelyeknek bizonytalan a költségvetési helyzetük, fokozott a bizonytalanság.

Parragh László úgy véli: néhány ponton látszik a helyes irányba történő elmozdulás: például a munkaterhek csökkentése, bizonyos különadók eltörlése vagy beépítése az adórendszerbe helyes irányt jelöl. Szerinte azonban ez a büdzsé ilyen formában hosszú távon nem fenntartható, amíg az azt alkotó vagy azon függő elosztási rendszerek nem változnak.

A mostani struktúrájában több pénzt kell, hogy kapjon az egészségügy és az oktatás, és több pénzt kell adni az állami cégeknek is - mondta a szakember, aki azonban hozzátette: helyesebb lenne, ha ezeket a rendszereket átalakítanák és megváltoztatnák működésüket, így kevesebb pénzt igényelnének.

Az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz fenntartani ezt az állapotot, és egyre nagyobb lesz a nyomás a kormányon, a következő kabinet pedig egy nehéz helyzetet fog örökölni - fűzte hozzá Parragh László.

Mindig van mozgástér


Az egy éve tartó válság hatására már mintegy 150 ezer ember veszítette el a munkahelyét Magyarországon. A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban volt, ahol, több mint 12 százalékos létszámcsökkentés könyveltek el, az építőiparban pedig 10 százalékot - mondta az iparkamara elnöke.

Magyarország120 milliárd forintot költött munkahelymegőrző támogatásokra, ám ennek eredményessége kétséges. Ráadásul az uniós és gazdaságélénkítő forrásoknak sem lehet érezni a hatását - emelte ki. Parragh László azonban hangsúlyozta, hogy Németország példája is mutatja, mozgástér mindig van, és fel lehet kapaszkodni.

Hanganyag: Mong Attila