eur:
388.72
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

NIF: összeadási hiba miatt csúszhat a 86-os út felújítása

Egy összeadási hiba miatt csúszhat a 86-os út felújítása - derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) keddi közleményéből.

A NIF akár egy feltételezett közbeszerzési döntőbizottsági (KDB) határozattal is dacolva nem zárta ki a versenyből azt a céget, amelyik 4 forintos összeadási hibát követett el ajánlatában. A legjobb ajánlatot tevő pályázó felolvasólapján és az ajánlat 821. oldalán található levezetés végösszege között ugyanis egy kerekítései hiba miatt 4 forint különbség mutatkozott. Az ajánlatkérő NIF Zrt. hiánypótlás keretében kérte a pályázót az ellentmondás feloldására, amit az meg is tett. Ezt az eljárást azonban megkifogásolta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a második legjobb ajánlatot tevő cég.

"Betelt a pohár, nem fogunk egy ilyen hiba miatt egy drágább ajánlatot győztesnek kihirdetni, ha késedelmet szenved az európai uniós támogatás, akkor talán a döntéshozók is ráébrednek, hogy mit eredményezhet a jelenlegi szabályozás" - idézik a közleményben a NIF elnök-vezérigazgatóját.

Reményik Károly a közlemény szerint azt mondta: bíznak abban, hogy a KDB, mint a közbeszerzési jog legfőbb alkalmazója fel tudja oldani ezt az ellentmondást, és nem kényszerül az ország 100 millió forintos többlet kiadásra. Amennyiben a KDB ellenkezőleg dönt, akkor el vannak szánva arra, hogy élve a jog adta lehetőséggel eredménytelennek nyilvánítják a pályázatot és újra pályáztatnak.

Ebben az esetben a 100 millió forintos veszteség elkerülhető, viszont legalább 6-8 hónap időveszteség vár a kivitelezőkre és az út mentén élőkre.

"Képtelenség, hogy egy ilyen hiba miatt egy sokkal drágább ajánlat kerüljön ki győztesen a versenyből, négy forintot ma Magyarországon készpénzben ki sem lehet fizetni" - fogalmaz a közleményben a NIF elnök-vezérigazgatója. A vezérigazgató ezért azt javasolja, hogy a szerződéskötést egyelőre halasszák el, várják meg a KDB határozatát.

Az infrastruktúra fejlesztési projekt keretében teljesen megújulna a 86. számú főút 37 kilométeres, Zala megyei szakasza. A 11,5 tonnás tengelysúly terhelésre történő megerősítést célzó projekt keretében az út új burkolatot kap, több helyen szélesítik, a hidakat felújítják, a csomópontokat pedig átépítik. A 86-os Magyarország egyik legjobban leterhelt útja, a felújítás nagy könnyebbséget jelentene az ott élőknek, hiszen az utat a jelentős tranzitforgalom az elmúlt években lényegében teljesen tönkretette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×