eur:
390.77
usd:
365.03
bux:
68203.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

180 éve született Kamermayer Károly Budapest első polgármestere

Száznyolcvan éve, 1829. május 14-én született Kamermayer Károly jogász, Budapest első polgármestere.

Német eredetű, jómódú pesti polgárcsaládból származott, apja üvegiparos volt, aki utóbb Károlyi György parádi üveggyárát vezette. Gyöngyösön járt gimnáziumba, majd az egri jogakadémia, később a budapesti egyetem hallgatója lett. Utász közlegényként vett részt a tavaszi hadjárat csatáiban, a komáromi ütközetben már főhadnagyként szolgált.

A fegyverletétel után folytatta tanulmányait, majd külföldre ment. Hazatérve a pesti dologházban ellenőrként, majd 1857-től a budai magisztrátusban tisztviselőként dolgozott. Megbízható, alapos munkája miatt 1861-ben Buda város közigazgatási főjegyzőjévé választották, de az önkényuralom elleni tiltakozásul még ebben az évben lemondott hivataláról. A következő időszakban európai tanulmánykörutat tett, amelynek során városépítési és városüzemeltetési kérdéseket is megvizsgált. 1867-től 1873-ig Pest város választott tanácsnokaként új alapokra helyezte az adóügyeket és az állategészségügyet, neki köszönhetően valósult meg 1872-re a pesti közvágóhíd és a marhavásár intézménye.

Közreműködött Pest, Buda és Óbuda egyesítési tervének kidolgozásában, s amikor 1873-ban a király Ráth Károlyt nevezte ki Budapest főpolgármesterévé, Kamermayert nagy többséggel választották meg polgármesternek. A következő években a "pesti háromkárolyok" - Ráth, Kamermayer és Gerlóczy Károly alpolgármester - elindították a várost a fejlődés útján.

Kamermayert fáradhatatlan, megalkuvást nem ismerő és nem utolsó sorban eredményes munkájának köszönhetően még háromszor (1879-ben, 1885-ben és 1891-ben) választotta újra a közgyűlés. Nagy szerepe volt a magyar nyelvű közigazgatás, az elöljáróságok kialakításában, városépítési és -szépítési munkálatokban, az új úthálózatok kialakításában és a régiek korszerűsítésében, közélelmezési és köztisztasági intézkedések meghozatalában, a vízvezetékrendszerek és csatornahálózatok megépíttetésében, a szemétszállítás megszervezésében. Működése alatt épült az Andrássy út, a Nagykörút, a Ferenc József és az összekötő vasúti híd, a Parlament, több kulturális intézmény és vásárcsarnok, köztük a Pecz Samu által tervezett Vámház körúti impozáns épület. Mindemellett közkedvelt strandokat is létesített a nagyközönség számára, amelyeket a hölgyek és urak váltakozva vehettek igénybe.

Tagja volt a Sasok asztaltársaságának, amely Ráth Károly "fősas" vezetésével a pesti Arany Sas fogadóban főleg várospolitikai kérdéseket vitatott meg kötetlen formában. Ínyenc ember hírében állt, kedvence a darált dióban meghempergetett sült pulykamell volt. 1896-ban, 23 év szolgálat után a megbecsült városatya egészségi állapotára való tekintettel lemondott hivataláról. Abbáziába utazott gyógykezeltetni magát, ott hunyt el 1897. június 5-én. Emlékét szobor és tér is őrzi a fővárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×