eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Bajnai nem akart miniszterelnök lenni

Bajnai Gordon az elmúlt egy év során többször is cáfolta, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének. A kormányfőjelölt legutóbb múlt pénteken, vagyis már Gyurcsány Ferenc távozásának bejelentése után a Kisalföldnek nyilatkozva beszélt arról, hogy nem kíván kormányfő lenni - két nappal később mégis elvállalta az MSZP felkérését. Az inforadio.hu összeállítása Bajnai Gordon elmúlt egy évben tett nyilatkozatairól.

Mióta Bajnai Gordon szerepet vállalt az MSZP-SZDSZ kormányban azóta tartotta magát a parlamenti folyosókon az a feltételezés, hogy ha egyszer Gyurcsány Ferenc távozik vagy távozni kényszerül a miniszterelnöki székből, a volt üzlettárs lehet az utódja. S bár Bajnai Gordon többször visszautasította az erre vonatkozó kérdéseket, a pénzügyi válság kirobbanása után már Gyurcsány Ferenc kormányfő is Bajnai-csomagról beszélt, mintegy megelőlegezve lehetséges utódjának a programalkotást.

Az inforadio.hu összegyűjtötte, hogy az elmúlt egy évben mikor, mit nyilatkozott Bajnai Gordon a miniszterelnöki posztról. Először 2008. április 22-én, a kormányzati portál online fogadóóráján beszélt arról, hogy nincsenek miniszterelnöki ambíciói. "Két évvel ezelőtt az ország fejlesztésének, modernizációjának támogatására vállalkoztam, és ebben még rengeteg megoldatlan problémát és kihasználatlan lehetőséget látok. Ezt a fejlesztési munkát szeretném a jövőben is végezni" - fogalmazott.

Nem pártember

Néhány nappal később, április 30-án a Napi Gazdaságnak nyilatkozva cáfolta, hogy nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri kinevezése már a kormányfői posztot készítené elő számára. A lapinterjúban Bajnai Gordon kiemelte: Magyarországon a miniszterelnök-jelölés elsősorban pártalapon történik, ő pedig nem "pártember".

"Eddig is fejlesztéssel foglalkoztam, és ezután is azzal szeretnék" - közölte akkor Bajnai Gordon, aki nem tartotta reálisnak azt a felvetést, hogy őt felkérnék a kormányfői pozícióra.

Nevére már Csehországban is felhívták a figyelmet

"Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni" - írta tavaly április végén a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. Martin Ehl, a tekintélyes cseh újság külpolitikai rovatának vezetője akkor úgy írt a tárcavezetőről, mint Magyarország, illetve a kormányzó szocialisták új reménységéről. Hozzátette: sikeres politikai és vállalkozói karriert tudhat maga mögött, s a hozzáférhető információk szerint nem szűrte össze a levet a kommunista rendszerrel sem.

A leginkább piacpárti választás


A Dresdner Kleinwort londoni befektetési ház 2008 júniusában elemzést adott ki, amelyben azt írták: jelentősen nőtt az esélye, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő még ebben az évben távozik. Az elemzés szerint a leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a napról napra történő politizálás helyett, és őt az SZDSZ is elfogadná. A szakemberek megjegyzik ugyanakkor, hogy Bajnai Gordon független gondolkodásmódja nem illeszkedne jól az MSZP többsége által megfogalmazott vágyakhoz.

Bajnai Gordon az elemzésre reagálva ismét azt mondta, nem ambíciója a miniszterelnöki poszt megszerzése. "Magyarországnak jó szórakozás külföldön és belföldön egyaránt, hogy személyi kombinációkkal foglalkozzon. De én azt gondolom, hogy inkább dolgozni kellene, mert az országnak nagyon világos feladatoknak kell megfelelnie" - közölte a miniszter tavaly június 6-án a franciaországi La Baule-ban, ahol a VI. Befektetési Világkonferencián vett részt.

A politikus akkor emlékeztetett, hogy még nagyon rövid ideje tölti be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri posztot, jelenleg kizárólag ezzel kíván foglalkozni, és ebben a pozícióban akar az ország javára lenni. "Nincs ambícióm, hogy ennél tovább menjek" - tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy ha a szocialisták őt jelölnék kormányfőnek, elfogadná-e a jelöltséget, a miniszter azt válaszolta: "Nem hiszem, hogy ez felmerül. Magyarországnak van miniszterelnöke. Nekem nincs ambícióm ebben az irányban. Én azzal szeretnék foglalkozni, amit most csinálok, és azt nagyon fontosnak tartom az ország szempontjából, és ez engem teljesen kielégít" - közölte Bajnai tavaly.

Szeptemberben a Délmagyarországnak adott interjúban ismét csak azt mondta, nem kíván kormányfő lenni.

"Nincsenek ilyen ambícióim. A demokráciákban négyévente döntenek az ország vezetéséről. Itt pedig két éve folyamatos kampány zajlik, ami megviseli az országot. Azt gondolom, hogy Magyarországon túl régóta túl sok szó esik arról, ki van hatalmon. Ehelyett sokkal többet kellene arról beszélni, hogy a hatalmat mire illene használni" - közölte arra a felvetésre, hogy sokan már potenciális miniszterelnök-jelöltnek nevezik az MSZP-n belül."Ha én lennék a jelölt, nem lennék itt"

Bár Bajnai Gordon neve már közvetlenül Gyurcsány Ferenc távozásának bejelentése után szóba került lehetséges utódként, múlt héten egy londoni gazdasági konferencián, majd pénteken a Kisalföldnek adott interjújában is úgy fogalmazott: nincsenek kormányfői ambíciói.

"Nem vagyok politikus, már többször jeleztem, hogy nincsenek ilyen ambícióim. Ha én lennék a jelölt, nem lennék itt" - közölte újságírókkal múlt szerdán a brit fővárosban.

Programban kell gondolkodni

A Kisalföld című megyei lapnak pénteken megismételte szavait: "az új miniszterelnök személyéről két vagy több pártnak kell megegyeznie, én sokszor elmondtam, nekem nincsenek ilyen ambícióim. Én arra vállalkoztam, amit most csinálok, s ezt addig teszem, amíg érdemben tudok az ország helyzetén lendíteni."

Bajnai akkor még azt mondta: a kormányfőjelöltek körét sajtóspekulációk és politológusi találgatások táplálták. Arra a kérdésre, kit látna szívesen a miniszterelnöki székben, kijelentette: programban kell gondolkodni, s azt kell mérlegelni: kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy a programját megvalósítsa.

Politikai ambíciók nélkül

"Azért vállaltam pártonkívüliként, politikai ambíciók nélkül, gazdasági szakemberként a miniszterelnöki feladatot, mert - mint minden honfitársam - szeretem a hazámat" - ezt már hétfőn első, kormányfő-aspiránsként tett sajtónyilatkozatában mondta Bajnai Gordon, akit az MSZP vasárnap éjszaka nevezett meg hivatalos jelöltnek, és az SZDSZ is támogatásáról biztosította.

"Az országgyűlés többségét adó pártok felkértek arra, hogy vállaljam a miniszterelnök jelöltséget. Vállaljam el egy válságkezelő kormány vezetését. A felkérést megelőzően az érintett pártok különböző testületeivel, köztük az országgyűlési képviselőcsoportokkal ismertettem a programomat. A hivatalos felkérés a válságkezelő kormány vezetésére ezt követően érkezett programom és szigorú feltételeim ismeretében és azok elfogadását követően. Mivel a válságkezelő program végrehajtásához várhatóan rendelkezem parlamenti többséggel, az elmúlt hét méltatlan, sokak számára talán megalázó fejleményei ellenére is elvállaltam ezt az embert próbáló, nehéz, de meggyőződésem szerint hazafias feladatot" - jelentette ki.

Bajnai Gordon nyilatkozata óta az SZDSZ jelezte, ha Gyurcsány Ferenc marad az MSZP elnöke, nem támogatja, hogy barátja, egykori üzlettársa vezesse a válságkezelő kormányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×