eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Miért kap kevesebb fizetést egy tanító, mint egy tanár?

Az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok 12 ezer forinttal több bérpótlékot kapnak, mint azok, akik csak főiskolai diplomát szereztek. Erről állapodott meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium néhány közoktatási szakszervezettel. Az InfoRádió ezzel összefüggésben arra keresi a választ, hogy miért kapnak kevesebb pénzt a tanítók, mint a tanárok, miközben egyikük sem ért a másik szakterületéhez, ráadásul tanítóként a főiskolai diploma a legmagasabb megszerezhető végzettség.

Miért kapnak magasabb bérpótlékot az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok, mint főiskolával rendelkezők? Hiszen az alsó tagozatos tanítókat csak főiskolán képzik, és munkájukat nem tudná ellátni egy egyetemi diplomával rendelkező tanár.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió kérdésére csak azt tudta mondani, hogy azért ez a rendszer, mert ez a rendszer. Ezenkívül a belső bérfeszültségektől is tartottak, amikor hozzájárultak a végzettség szerinti differenciáláshoz.

Elmondta azt is, hogy a közalkalmazotti bérrendszer az iskolai végzettség szerint differenciálja a béreket, valamint az életkor szerint. A pótlékokat úgy határozták meg, hogy egy pályakezdő ne kereshessen többet, mint idősebb kollégája.

Árok Antal hozzátette: a tanítói diploma akkor kap ugyanakkora megbecsülést, mint a tanári, ha egységes lesz a képzés. A régi képzési rendszer átalakítása ugyanis folyamatban van - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

A közel-keleti konfliktusok esetében többnyire a hagyományos nagyhatalmak – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország – nevei merülnek fel, mint potenciális rendteremtő, vagy az események alakulásában leginkább érdekelt globális tényezők. A felsorolásból viszont szinte minden alkalommal kimarad a térséggel a legközelebbi és hosszú történelmi kapcsolatot ápoló India. A felemelkedő nagyhatalom számára kihívást jelent a téma, mivel egyszerre szembesülnek bel- és külpolitikai dilemmákkal, kényes egyensúlyi helyzetet kell teremtenie a kormányzatnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×