eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kökény: A koalíciónak vége, az együttműködés megmaradhat

Még nincs teljesen veszve a koalíció lehetősége az SZDSZ-szel, mivel a kilépésről a liberálisok küldöttgyűlése dönt majd - véli Kökény Mihály szocialista politikus. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint az MSZP, ha mégis egyedül marad, képes lesz a kisebbségi kormányzásra. Kökény Mihály arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a népszavazás után egyértelművé vált: a korábbi, több-pénztáras egészségbiztosításról szóló koncepció kivitelezhetetlen.

Abban a formában, ahogyan 2006 óta működött, a koalíciónak vége van, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek új típusú együttműködések az MSZP és az SZDSZ, valamint azok politikusai között adott kérdésekben - mondta Kökény Mihály szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politikus hozzátette: bár a koalíció hivatalosan egyelőre nem szűnt meg, hiszen erről az SZDSZ küldöttgyűlése még nem szavazott, a szocialisták már arra készülnek, hogy az eddigiekhez képest másfajta munkát, kapcsolatrendszert alakítsanak ki a frakcióban.

Ezentúl ugyanis minden egyes törvényjavaslatot úgy kell majd előkészíteni, hogy annak támogatói többségben legyenek a Parlamentben - fűzte hozzá az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Kökény Mihály az egészségbiztosítási törvény kapcsán azt mondta: a szocialista párt mindent megtesz majd annak érdekében, hogy józan érvek alapján egy, más képviselők számára sem idegen gondolatot el tudjon fogadtatni.

Sosem látott hisztériakeltés

Bár korábban az MSZP-s politikusok még a kompromisszumos egészségpénztártörvény mellett érveltek, amelyről azt mondták, hogy tőkét, racionalitást hoz a rendszerbe, most új koncepciót gyártanak.

Kökény Mihály ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell restellni, hogy a szocialisták 2007 tavaszán megállapodást kötöttek arról, hogy az egészségügy finanszírozásában a magántőke, korlátozott és szabályozott keretek között, szerepet kaphat.

A szocialista politikus szerint ugyanakkor a több-pénztáras modellel kapcsolatos jogalkotási folyamatot soha nem látott politikai hisztériakeltés követte, a képviselőknek pedig fenyegetések közepette kellett újra megszavazniuk a Sólyom László köztársasági elnök által egyszer már visszaküldött törvényjavaslatot.

A referendum új helyzetet hozott

Kökény Mihály úgy véli: a szocialisták meg voltak győződve a törvényjavaslat hasznosságáról, sőt, ma is úgy gondolják, hogy ez a rendszer a fenntarthatóság felé viszi az egészségfinanszírozást.

A március 9-i népszavazás után azonban új politikai helyzet alakult ki - fűzte hozzá az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke -, tiszteletben kellett tartani a választási eredményt, és azt, hogy ez a befektetők bizonytalanságát is felerősítette, így jelentősen csökkent a kisebbségi részvénycsomagok értékesítésének esélye.

"Azt a tanulságot is észre kellett vennünk, hogy a magyar társadalom nagyon fogékony az antikapitalista demagógiára, ha pedig egy újabb népszavazásba megyünk bele, akkor hihetetlenül durva és igazságtalan módon végezték volna ki az egészségbiztosítási törvényt" - mondta a szocialista politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×