Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fleck: Még problémás az igazságszolgáltatás átláthatósága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon új gyakorlat a bírósági intézményi működés nyilvánossága - mondta Fleck Zoltán jogszociológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár hozzátette: a hazai rendszernek még sok hiányossága van.

Az ítélkezés és az ítéletek nyilvánossága szempontjából sincs minden rendben Magyarországon, de problémás a bírósági intézményi működés, valamint az igazságszolgáltatás átláthatósága is - mondta Fleck Zoltán jogszociológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az egyetemi tanár hozzátette: megismerhetővé kellene tenni, hogyan képezik és választják ki a bírákat.

A jogszociológus a holland gyakorlatot hozta fel példaként, ahol a bírói állásokra pályázók minden adata megismerhető, és az is nyilvános, hogyan döntenek róluk.

Hollandiában ráadásul minden évben kötelező szociológiai kutatást végezni a bírói kar körében, hiszen a holland állampolgároknak joguk van tudni, hogy a bírák milyen szociális helyzetűek, milyen elveket vallanak, vagy, hogy egy-egy nehéz helyzetben hogyan döntenének - fűzte hozzá Fleck Zoltán.

Átlátható a holland igazgatás abban az értelemben is, hogy megismerhető, milyen módon dönt a központi igazgatás arról, hogy egy-egy megyében hány bírói státuszt létesít - mondta a jogszociológus.

Hanganyag: Exterde Tibor