eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Metró: a bajok kiapadhatatlan tárháza - a nap legfontosabb hírei

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója szerint a 4-es metró megtérülési mutatói miatt elengedhetetlen a Fővám téri megálló megépítése. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Kabinet ülése után azt mondta: a beruházó Hídépítő Zrt.-vel várhatóan februárban fejeződnek be a tárgyalások.

Hangsúlyozta: a főváros továbbra is megépíttetné a Fővám téri állomást, és ragaszkodnak ahhoz, hogy nem veszélyeztethető a beruházás határideje, emellett nem lehet drágább az építés.

A Magyar Nemzet című napilap korábban azt írta: miután a kivitelező Hídépítő Zrt. nem tudja határidőre átadni a már többhónapos késésben lévő állomást, elképzelhető, hogy mélygarázs lesz a 4-es metró tervezett Fővám téri megállója helyén.

Fuvarozók a díjemelés ellen

Hét fuvarozó szövetség tiltakozik a fővárosi behajtási díj emelése ellen - közölte az InfoRádióban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Dávid Ferenc szerint a közgyűlés indokolatlanul és mértékében aránytalanul magasra emelte a behajtási díjat, ami egyes esetekben a korábbi összeg tízszerese lett.

Hangsúlyozta: az érdekképviseletek szerint a Fővárosi Közgyűlés rendelete a fuvaros, kereskedő és szolgáltató vállalkozások tízezreinek rontja a versenyképességét. Hozzátette: várhatóan több jogi fórumon is megtámadják a rendeletet.

Kigyenlített erőviszonyok Budapesten

A Medián legfrissebb felmérése szerint a fővárosban kiegyensúlyozottak az erőviszonyok; az év végén nagyjából ugyanannyian szavaztak volna a kormánypártokra, mint az ellenzékre.

A november 16. és december 2. között, 2000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés hibahatára legfeljebb ±5 százalék.

A Medián adatai szerint a kormánypártok népszerűsége az elmúlt másfél évben sokkal kisebb arányban csökkent a fővárosban, mint országosan. A pártot választó biztos szavazó fővárosiak 39 százaléka támogatja a szocialistákat, míg a Fideszre a válaszadók 46 százaléka voksolna. Az SZDSZ ebben a kategóriában 7, az MDF 3 százalékon áll.

Átalakuló betegszállítás

Kaotikusnak tartja a betegszállítás helyzetét a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke. Bíró Ferenc az InfoRádióban elmondta: 30-40 százalékkal növekedett meg a betegszállítók munkája a mentés és a betegszállítás januári szétválasztása óta.

Hozzátette: szerinte ezt az okozza, hogy az úgynevezett szakkíséretes betegszállító feladatok egy részét az Országos Mentőszolgálat átminősítette.

Az elnök közölte: a helyzet rendezése érdekében az Egészségügyi Minisztériumtól az új szabályozás háromhónapos felfüggesztését kérték.

Közben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője úgy nyilatkozott: az intézkedést több mint egy éves előkészítő munka előzte meg, ez idő alatt az érintetteknek bőven volt idejük felkészülni a vállalt feladatra.

Drágul a benzin és a dízel

Literenként bruttó 5-5 forinttal emelkedik szerdán a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára - közölte piaci forrásokra hivatkozva a távirati iroda.

A MOL legutóbb december első felében változtatott az üzemanyag-árakon, akkor a gázolaj ára literenként 3, a benziné 2 forinttal csökkent.

Sztrájkkészültség


Sztrájkbizottságot alakított a szakszervezet a Kapos Volánnál, miután az eddigi négyfordulós tárgyalássorozaton nem tudtak megállapodni az idei bérfejlesztés mértékéről a munkaadóval.

A helyi szakszervezeti bizottság elnöke elmondta: november közepén kezdték el a bértárgyalásokat, azóta nem jutottak egyezségre.

Dobi István közölte: az érdekképviselet 11 százalékos alapbéremelést kér, a vállalat vezetése viszont 4 és fél százalékot, plusz háromszor hatezer forint adómentes juttatást ajánl. Torma Kálmán, a Kapos Volán vezérigazgatója korainak és indokolatlannak nevezte a sztrájkfenyegetést.

"Közeledik" az Adria

A horvátországi Muracsánynál megkezdték az M7-es autópályát és a horvát A4-es sztrádát összekötő híd pilléreinek betonozását. A 216 méter hosszú, a leállósávokkal együtt kétszer három sávos közúti átkelő előreláthatóan szeptember végére készül el, így akkortól Budapest és az Adria partján fekvő Fiume között teljessé válhat az autópálya-összeköttetés.

Alakul a koszovói kormány

Koszovóban aláírta a koalíciós megállapodást a november 17-ei parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerzett két párt. Korábbi sajtóinformációk szerint a miniszterelnököt a választásokon győztes, Hashim Thaqi vezette ellenzéki Koszovói Demokrata Párt delegálja a kormányba.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×