Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tinik 20 százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 15-17 évesek 20 százaléka életében már legalább egyszer használt valamilyen számukra tiltott szert - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont 2006-os jelentéséből. A cannabis és az amfetamin a legnépszerűbb drogok; de a fiatalok körében gyakori az alkohol és a gyógyszerek együttes használata is.

A Nemzeti Drog Fókuszpont tavaly több mint 2800, 15 és 17 év közötti fiatalt kérdezett meg arról, hogy milyen tiltott szereket használtak már életükben. Ebből kiderült, hogy a korosztály 20 százaléka legalább egyszer már élt ilyen szerekkel, 17,3 százalékuk pedig már kipróbálta a cannabist vagy a hasist.

A fiatalok 5,2 százaléka szedett már be gyógyszert hangulata javítására, a gyógyszert vagy az alkoholt, esetleg a kettőt együtt pedig már majdnem 10 százalékuk próbálta.

A teljes lakosság körében 2006-ban több mint 15 ezer ember kapott ellátást kábítószerrel kapcsolatos problémák miatt, számuk az egy évvel korábbi adatokhoz képest 5 százalékkal emelkedett. Tavaly 25, kábítószerrel kapcsolatos haláleset történt, közülük 24-en opiátmérgezésben vagy -túladagolásban haltak meg.

Varga Orsolya elmondta azt is: az opiátok általában Afganisztánból érkeznek Magyarországra, a Balkánon keresztül, a szintetikus drogok, például az ecstasy pedig Nyugat-Európából: Hollandiából vagy Belgiumból.

Európában a cannabis a legnépszerűbb

Európában a legnépszerűbb kábítószer a cannabis, de folyamatosan nő az elfogyasztott kokain mennyisége is. 2005-ben a közösség területén 107 tonna kokaint foglaltak le.

Az unióban évente nagyjából 7-8 ezer ember veszíti életét kábítószer-túladagolás miatt. Annak ellenére, hogy az opiátok fogyasztása csökken, a túladagolásos halálesetek száma nem lett kevesebb az elmúlt években.

Fontos ugyanakkor odafigyelni arra is, hogy az intravénás drogokat használók között igen magas a hepatitis C fertőzött betegek száma.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa