eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ez történt október 23-án - képriport a keddi eseményekről

Jelentősebb incidensek nélkül zajlottak le az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltása 18. évfordulójának állami megemlékezései. Kedd délelőtt a budapesti Kossuth téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az ünnepségsorozat, majd átadták a Nagy Imre érdemérmeket. A Fidesz elnöke a párt nagygyűlésén arról beszélt, hogy a nemzet egységére, a hősiességre, az áldozatkészségre és a haza nagyszerűségére kell emlékezni az 1956-os forradalom évfordulóján. Este kisebb összecsapás zajlott le egy pár tucat fős tömeg és a rendőrség között a Parlamentnél.

A budapesti Kossuth téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltása 18. évfordulójának állami megemlékezései.

Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ezután koszorút helyezett el Nagy Imre szobránál a budapesti Vértanúk terén, majd az Ötvenhatosok terén lévő emlékműnél.

A megemlékezéseket kisebb létszámú demonstráló próbálta füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni.

Érdemrendeket adtak át

Átadták a Nagy Imre érdemrendeket az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából a Sándor palotában. A most hatodik alkalommal odaítélt Nagy Imre érdemérmet az idén Ferge Zsuzsa akadémikus, Gereben István geofizikus, Mészáros Márta filmrendező, Rainer M. János, az 56-os Intézet főigazgatója, valamint Újvári József nyugalmazott dandártábornok kapta.

Orbán: nem lehet megfélemlíteni minket


A Fidesz elnöke szerint a nemzet egységére, a hősiességre, az áldozatkészségre és a haza nagyszerűségére kell emlékezni az 1956-os forradalom évfordulóján.


A Fidesz rendezvénye az Astoriánál (forrás: hírTV) (képgaléria)

Orbán Viktor pártja Astoriánál tartott nagygyűlésén úgy fogalmazott: '56 mártírjai ugyanazért küzdöttek, mint ma: az elnyomás, a hazugság ellen, és a szabad, független Magyarországért.

A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy a téren összegyűltek meg akarják mutatni egymásnak és a hatalomnak: nem lehet megfélemlíteni őket. Az Astoriánál tartott nagygyűlésen résztvevők számát a szervezők 250 ezerre becsülték, míg a rendőrség szerint mintegy 30 ezren voltak.

A rendezvény után a tömeg nagy része a Fidesz politikusainak vezetésével a Terror Háza Múzeumhoz vonult, ahol gyertyát gyújtottak az '56-os forradalom áldozatainak emlékére.Hiller: 1956 emléke mindenkié

Az MSZP alelnöke szerint 1956 emléke minden magyar emberé, bárhol is éljen a világban. Hiller István Ózdon hangsúlyozta: a forradalom és szabadságharc az összefogás győzelme volt.

Az oktatási és kulturális miniszter hozzátette: az idősebbeknek közös a felelőssége abban, hogy '56 ne pusztán történelmi tétel legyen a fiatalság számára.

Kóka: nem szabad hagyni, hogy a kommunizmus maradványai beépüljenek a demokráciába


Pár százan a Corvin közben (fotó: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Az igazság és egyben az őszinteség napjának nevezte 1956. október 23-át az SZDSZ elnöke. Kóka János a liberálisok megemlékezésén, a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál azt mondta: nem szabad hagyni, hogy a kommunizmus maradványai beépüljenek a demokráciába.

Az MDF is a 301-es parcellánál emlékezett

A 301-es parcellánál emlékeztek a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselői és fővárosi politikusai is. Boross Péter volt miniszterelnök úgy fogalmazott: emlékezni kell azokra, akik életüket adták egy olyan hősi harcban, amelynek nem volt esélye a győzelemre.

Vidékre szállították Toroczkai Lászlót

Egy vidéki város fogdájába szállították át a szabálysértési őrizetben levő Toroczkai Lászlót - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tafferner Éva az InfoRádióban azt mondta: értesüléseik szerint társai ki akarták szabadítani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét.

Toroczkai Lászlót hétfőn vették őrizetbe, mert a rendőrség szerint egyértelműen felelős a fővárosban akkor történt rendbontásokért.

Könnygázgránáttal oszlattak a rendőrök


Közben a rendőrség könnygázgránát bevetésével oszlatta fel azt a mintegy 40, más beszámolók szerint 200 fős csoportot, amely a budapesti Alkotmány utcában gyűlt össze kedd este.

Az intézkedés előtt a főként fiatalokból álló rendzavarók kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik kordonnal zárták le az Alkotmány utca végét a Kossuth Lajos térnél.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×