eur:
390.87
usd:
365.59
bux:
68385.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Századvég: tovább nőtt a Fidesz előnye

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint az összes megkérdezett körében meghaladta a 10 százalékpontot a Fidesz támogatottsági előnye az MSZP-vel szemben, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig a Fidesz előnye 22 százalékpont.

A Századvég és a Forsense közös adatfelvétele azt mutatja, hogy kiegyenlítettek az arányok a kormányváltást, illetve a jelenlegi kormány hatalmon maradását kívánók közt, a válaszadók személyes környezetükben ugyanakkor a kormányváltás kívánó vélemények egyértelmű többségét érzékelik.

A választók a március 15-ikei zavargások kapcsán legnagyobb arányban nem valamelyik politikai oldalt vagy a pártokat együttesen, hanem magukat a zavargókat tartják felelősnek.

A március 19-22. között elvégzett felvétel a két nagy párt támogatottsági különbségének ismételt növekedését mutatta. A Fideszre jelenleg az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna (februárhoz képest +5 százalékpont), az MSZP-re pedig 19 százalék (+2 százalékpont).

Mélyponton az SZDSZ

Az MDF megtartotta dobogós helyét a választókért folytatott versenyben, az összes megkérdezett 5 százaléka választaná a kisebbik ellenzéki pártot. Ezzel szemben a kongresszusra készülő SZDSZ támogatottsága továbbra is a 2 százalékos mélyponton áll.

Csökkent a bizonytalanok, de még inkább a pártválasztásukat eltitkolók aránya. Emelkedett a biztos szavazó pártválasztók aránya is (47 százalék), ezen a csoporton belül továbbra is tetemes a Fidesz előnye.

A biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka adná voksát a legnagyobb ellenzéki pártra, míg az MSZP-re csupán 32 százalék. A változás mindkét esetben 3 százalékpont februárhoz viszonyítva, de míg a Fidesz támogatottsága ennyivel emelkedett, addig az MSZP-é ugyanennyivel csökkent. Az MDF-szavazók aránya meghaladja, az SZDSZ-eseké pedig megközelíti az 5 százalékot.Az esetleges kormányváltás megítélése

A Századvég és a Forsense adatai a Fidesz rendkívül jelentős támogatottsági fölénye mellett, továbbra is azt jelzik, hogy nincs egyértelmű kormányváltó hangulat a válaszadók körében: a megkérdezettek 45 százaléka szeretné, ha a jelenlegi kormány tovább végezné munkáját, míg 41 százalék kíván inkább kormányváltást.

Mind a bizonytalanok, mind a pártválasztásukat eltitkolók közt jóval többen szeretnék, ha a kormány posztján maradna, mint ahányan annak távozását kívánják. Emellett többen tartják az ország jövője szempontjából kockázatosabbnak az ellenzék kormányra kerülését (40 százalék), mint a jelenlegi kormány hatalmon maradását (35 százalék).

Más a helyzet, ha a megkérdezettek személyes környezetében uralkodó esetleges kormányváltó hangulatot vizsgálja a felvétel. A közvetlen személyes környezetben a megkérdezettek 46 százaléka szerint a kormányváltást kívánók vannak többségben, és csak 29 százalékuk nyilatkozott ezzel ellentétesen. A Századvég szerint ennek oka feltehetően az, hogy a kormány szimpatizánsainak egy jelentős része, az ellenségesként érzékelt közhangulat hatására, inkább eltitkolja pártpreferenciáját.

Kormány és ellenzék választói értékelése

Ha öt lehetőség közül választhattak a megkérdezettek (ahol kettő-kettő a két nagy párt kormányzásáról szólt, egyik esetben jelenlegi vezetőjével Gyurcsány Ferenccel, illetve Orbán Viktorral, a másik esetben nélküle, az ötödik opció pedig az volt, hogy egy, a jelenlegi pártoktól független politikai erő valósítsa meg programját), akkor továbbra is a két nagy párttól független erőt preferálnák a legtöbben, bár az előző hónaphoz képest valamelyest csökkent ennek az opciónak a támogatottsága (32 százalék, februárhoz képest -3 százalékpont).

A kormány és az ellenzék munkájának választói megítélése szinte hajszálra azonos értéket mutat a márciusi adatfelvételben, mindkét esetében a megkérdezettek 62 százaléka jelez elégedetlenségét. Emellett továbbra is igen magas, 31 százalék azoknak az aránya, akik egyszerre mindkét oldal tevékenységét negatívan ítélik meg.

Miniszterelnöki alkalmasság

A márciusi felvétel szerint a választók a két nagy párt vezető politikusát gyakorlatilag azonos arányban tartják inkább alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére (Gyurcsány - 35 százalék, Orbán - 34 százalék), tehát a jelenlegi kormányfő korábbi enyhe támogatottsági előnye elolvadt.

Figyelmet érdemel, hogy márciusban a megkérdezettek 23 százaléka azt a választ adja, hogy egyikük sem alkalmas a miniszterelnöki pozíció betöltésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald'stól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×