eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Mi lesz az országos egészségügyi intézetek sorsa? Olvassa el!

Megszűnő kórházak vagy osztályok, eladósorba kerülő ingatlanok és átcsoportosítások. Így foglalható össze az Egészségügyi Minisztérium fenntartásában lévő országos egészségügyi intézetek működéséről készült javaslat. Az InfoRádió birtokába került dokumentum szerint veszélybe kerülhet például az asztmás gyermekek megfelelő ellátása is.

Az InfoRádió birtokába került javaslat, amely az Egészségügyi Minisztérium fenntartásában lévő, országos intézetek lehetséges jövőjét vázolja fel, számos intézet esetében több változatot is ajánl az intézmények átszervezésére, más intézetbe integrálására, de van, ahol a bezárást veti fel egyetlen alternatívaként.

A javaslat szerint megszűntetnék például a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetet és a Parádfürdői Állami Kórházat, de önálló intézményként az Országos Gyógyintézeti Központ is megszűnne, és ágyainak egy részét a Központi Közkórházba integrálnák.

A bezárásra ítélt svábhegyi gyermekkórház több tevékenységét a Madarász utcai Gyermekkórház mellett az Országos Kardiológiai Intézet venné át.

Lenne olyan intézmény, ahonnan csak a funkciók egy része tűnne el: az Országos Sportegészségügyi Intézetben például megszűnhet a közfinanszírozott fekvőbeteg-ellátó tevékenység.

Kevesebb ágy és egyéb változások

Több lehetőséget fogalmaztak meg a szakértők az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet jövőjével kapcsolatban is: a javaslatok zöme azt mondja, hogy a közkeletű nevén "Lipótnak" nevezett intézmény a jelenlegi épületeiben működjön, de kevesebb ággyal.

Van azonban olyan elképzelés is, miszerint eladnák az értékes ingatlant, és az intézet egyes részlegeit a Budai MÁV Kórházba, illetve az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézetbe költöztetnék.

A mostani kapacitáshoz képest 90 ágy megszűntetésére tesznek javaslatot az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet esetében, azonban itt 30 rehabilitációs ágyat létre is hoznának. Az egyik változat szerint a kórház feladatai kibővülhetnének a sporttraumatológiai és sportsebészeti ellátással, sőt, távlati célként az is szerepel a dokumentumban, hogy a Semmelweis Egyetem klinikája lesz.

Mindenképpen csökkenhet a kapacitása az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetnek is. Az intézménynek helyet adó nagy értékű Amerikai úti ingatlant a négy alternatíva közül csak az egyik esetben adnák el, vagy legalábbis az intézetben lévő feladatokat más kórházakba telepítenék.

Kevesebb aktív ágy lehet az ORFI-ban is, ahol azonban ugyanannyi ággyal nőne a rehabilitációs kapacitás. A B. változat szerint ugyanakkor akár össze is vonhatják az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézettel. Egy harmadik lehetőség szerint pedig pályázati úton keresnének új működtetőt.

A balatonfüredi Állami Szívkórház az egyik változat, a soproni Állami Szanatórium a javaslat szerint mindenképpen önkormányzati kézbe kerülne.

Lapozzon tovább, és olvassa el a teljes dokumentumot, mind a 15 intézmény jövőjére vonatkozó részletes tervekkel, és a lehetséges alternatívákkal!A teljes dokumentum

1. Gottseen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI)

Marad változatlan struktúrában, feladatai kibővülnek a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai ás Fejlődésneurológiai Intézetben eddig folytatott gyermekkardiológiai tevékenységgel. Az intézet kapacitása terveink szerint változatlan, amennyiben a kibővített feladatellátáshoz többletkapacitás igény lép fel, 20 ágy csecsemő- és gyermekkardiológiai kapacitással bővíthető a meglévő kapacitás.

2. Országos Onkológiai Intézet (OOI)

Marad változatlan struktúrában és feladatokkal. Kapacitásai terveink szerint változatlanul maradnak.

3. Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI)

Jelenlegi kapacitásához képest mintegy 90 ágyszám csökkentése javasolt (belgyógyászati, traumatológiai aktív ágyak csökkentése, 30 rehabilitációs ágy létrehozása). Lenti feladatok átvétele esetén a feladat ellátásához szükséges többletkapacitásokat biztosítani szükséges.

A. vá1tozat: Marad változatlan struktúrában, feladatai kibővülnek a sporttraumatológiai és sportsebészeti ellátással. Idegsebészeti tevékenységét fejleszteni szükséges a polytraumatizált betegek neurotraumatológiai ellátásának megnyugtató biztosításához.

B. változat: "A változat" további bővítéssel; SOTE Ortopédiai Klinika integrációja az intézetbe, továbbá SOTE Traumatológiai Tanszékeként is ellátná a tanszéki funkciókat.
Távlati célként: a SOTE Klinikájaként látná el a jövőben feladatait.

4. Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI)


A. változat: Marad változatlan struktúrában és jelenlegi helyén. Feladatait a struktúraátalakítási pályázaton felajánlott csökkentett kapacitáson látná el, melyet tovább csökkenteni szükséges oly mértékben, amely megfelelő idegsebészeti kapacitást biztosít az OBSI-nak a polytraumatizált betegek megnyugtató, biztonságos neurotraumatológiai ellátásához az OBSI keretein belül.

B. változat: Marad változatlan struktúrában és jelenlegi helyén. A fővárosi idegsebészeti ellátás koncentrálásával és kapacitásának csökkentését követően, kibővült területi ellátási kötelezettséggel. A kapacitástervezésnél figyelembe kell venni az eddigieknél jobb ágykihasználtság elérését. A B. változat megvalósíthatósága (...) meg. A polytraumatizált betegek megnyugtató, biztonságos ellátását e változat esetén is biztosítani szükséges az OBSI keretein belül.

C. változat: "A. változatbeli" kapacitásból kiindulva a polytraumatizált betegek megnyugtató, biztonságos ellátását biztosítani szükséges az OBSI keretein belül. Az OITI-be integrálódik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) stroke ellátást biztosító, a neurológiai profil keretében működő Agyérbetegségek Országos Központja (AOK), mely jelenleg 39 neurológiai és 8 intenzív ágy kapacitással működik. Az AOK integráció kapacitás szükséglete fenti szám alatt kell, hogy maradjon, ez mintegy 30 neurológiai ágy kapacitásátcsoportosítását jelentené.

D. változat: Az OITI és az OPNI integrációjával létrehozandó új intézmény a jelenlegi Budai MÁV Kórház épületébe kerülne áttelepítésre, mindkét intézmény jelenlegi kapacitásainak csökkentésével, és az OPNI jelenlegi struktúrájának átalakításával (részletesen: lásd OPNI). A polytraumatizált betegek megnyugtató, biztonságos ellátását biztosítani szükséges ez esetben is az OBSI keretein belül.

5. Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI)


A. változat: Marad változatlanul a jelenlegi helyén. Feladatait csökkentett kapacitáson látná el. 25 aktív ágy csökkentése mellett a rehabilitációs ellátások nagyobb mértékű, mintegy 125 ággyal történő csökkentése tervezett.

B. változat: Marad változatlanul a jelenlegi helyén. Az "A változat" kapacitáscsökkentését alapul véve az AOK feladatainak ellátása átkerül az OITI-be a feladatellátáshoz szükséges reális kapacitással.

C. változat: az OITI és az OPNI integrációjával létrehozandó új intézmény a jelenlegi Budai MÁV Kórház épületébe kerülne áttelepítésre, mindkét intézmény jelenlegi kapacitásainak csökkentésével, és az OPNI jelenlegi struktúrájának átalakításával.
A Budai MÁV kórház kb. 320 ágy elhelyezésére alkalmas épület. Ennek függvényében 80-90 idegsebészeti ágy kialakítása mellett helyet lehet biztosítani 65- 70 neurológiai, 15 érsebészeti, 30-35 intenzív és 80-90 aktív pszichiátriai ágy elhelyezésére, ez utóbbi ágyakon kifejezetten csak a nagy organikus pszichiátriai kóresetek kerülnének ellátásra. Az idegsebészeti beavatkozáson átesettek, továbbá a stroke betegek rehabilitációja a tőszomszédságban lévő Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézetben megnyugtatóan ellátható. E változat esetében a Budai MÁV kórház jelenlegi 2 műtője nem teremt elég műtői kapacitást a feladatok ellátásához, ez esetben új műtök kialakítása mindenképpen szükségessé válik. Az OPNI rehabilitációs (pszichiátriai és neurológiai) kapacitása belekerülve a regionális poolba kerülne elosztásra más intézetek között. A polytraumatizált betegek megnyugtató, biztonságos ellátását biztosítani szükséges ez esetben is az OBSI keretein belül.

D. változat: Az OITI marad a helyén és a 4. pont A., illetve B. változatának valamelyike kerülhet megvalósításra. Az OPNI áttelepítésre kerül a Budai MÁV Kórház területére. A meglévő műtői kapacitás kihasználásával, érsebészeti ás idegsebészeti szakemberek biztosítása mellett a cerebrovascularis ellátás teljes korszerű vertikuma valósulhat meg. Ez esetben az OPNI szakmai struktúrája átalakításra kerül, mégpedig a következők szerint: Aktív psych.: 100 ágy, Neurológia: 65-70 ágy, Intenzív: 8-10 ágy, Érsebészet: 15 ágy; Idegsebészet: 15 ágy; Pszichiátriai rehab.: 80 ágy; Neurológiai rehab.: 20 ágy (korai rehabilitáció biztosítása érdekében). Az OPNI fennmaradó kapacitásai tekintetében a kapacitások a regionális poolon belül kerülnek felosztásra a régió intézményei között. 6. Országos Reumatolóiai ás Fizioterápiás Intézet (ORFI)

A. változat: Marad változatlanul önálló intézetként. Feladatait mintegy 90-100 ággyal csökkentett aktív ágy kapacitáson, és 100 ággyal növelt rehabilitációs kapacitáson látná el a jövőben.

B. változat: Az ORFI fenti kapacitáscsökkentésének figyelembevételével az ORFI ás az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet (OORI) - jelenlegi kapacitásai melletti - integrációja. A létrehozandó új intézet 2 telephellyel működne a jelen1egi két intézetben folyó szakmai tevékenység összekapcsolásával, a közös vezetés ás a közös logisztika megteremtésével, továbbá a meglévő technológiák és természetes gyógytényezők közös kihasználásával.

C. változat: Az ORFI ás OORI marad önálló intézetként a fentiekben ismertetett kapacitáson, de egy közös logisztikai központ kialakításával az egységesíthető funkciók - mint pl. informatika, anyagbeszerzés, bér-és létszámgazdálkodás, könyvelés, számviteli nyilvántartások egységesítése, gép-műszer park beszerzés, karbantartás, nagyjavítás stb. - csökkenthetik e funkciók intézetenkénti költségeit

D. változat: Csökkentett ágykapacitással pályázati úton kiválasztott működtető (lehetséges jelöltként szóba jön a Budai Irgalmasrendi Kórház) veszi át.

7. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI)


A. változat: Lsd. a 6. pont alatt kifejtetteket. Távlati cél, hogy az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet területén a rehabilitációs tevékenységek széles köre kerüljön ellátásra a rehabilitáció fejlesztésével összhangban.

B. változat: Funkcionálisan szorosan ide kapcsolható a sportsebészeti tevékenység ellátása. E változat megvalósítása esetén műtő kialakítása szükséges.

8. Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (OKTPI)

A. változat: Marad önálló intézetként. Jelenlegi aktív ágykapacitása mintegy 150 ággyal csökken. Megszűnik a belgyógyászati ás az urológiai szakmai tevékenysége.

B. változat: "A. változat" bővítésével a SE Pulmonológiai Klinikája (János Kórházból) integrálásra kerül az OKTPI-vel.

C változat: Marad önálló intézetként. Jelenlegi aktív és krónikus kapacitásának jelentős csökkentésével és a belgyógyászati és az urológiai szakmai tevékenység megszűntetésével áttelepítésre kerül a Budai MÁV kórház területére. A felszabaduló kapacitások a regionális pool részeként kerülnek elosztásra a régió kórházai között.

9. Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmanológiai és Fejlődésneurológiai Intézet

Az intézet megszűnik, a közép-magyarországi régió gyermek fekvőbeteg szakellátásának átalakítására vonatkozó javaslata tartalmazza a szakmailag fontos részek átvételét a mellékelt tervezet szerint.

10. Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI)


Az intézet közfinanszírozott fekvőbeteg-ellátó tevékenysége megszűnik.

A sportsebészeti tevékenység megmarad az alábbi változások szerint:

A. változat: OORI-ba áttelepítésre kerül.
B. változat: az ún. Budai Tisztikórházba kerül telepítésre a hasonló profilú tevékenységet végző Budai Egészségközpont Kft. mellé.
C. vá1tozat: Az OBSI-ba települ. Szakmai háttér, infrastrukturális feltételek adottak.
D. változat: Az OSEI új épületének pályáztatás keretében történő befejezése és működtetésbe adása. Ennek részeként maradhatna a tevékenység a jelenlegi helyén, azonban a kórház működésének egészére közfinanszírozott tevékenységként szakmai szükség nincs.

A sportegészségügyi rendszer és a sportorvosi hálózat működtetésével kapcsolatos feladatok a sportpolitikáért felelős Önkormányzati ás Területfejlesztési Minisztérium feladat- és hatáskörébe kerülne átadásra.
Jelezni kívánjuk, hogy az intézet terhelés-élettani ás dopping laboratóriumát a Semmelweis Egyetem Testnevelési ás Sporttudományi Kara átvenné épülettel együtt. Így biztosítva lenne a sportorvosi képzés gyakorlati háttere, a sportolók felkészülésének vizsgálati bázisa, a dopping ellenőrzés folyamatossága, az életmód-függő betegségek molekuláris mechanizmusainak további, mélyebb vizsgálata, a tudományos ismeretek és oktatási feladatok harmonikus egysége.

11. Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK)

Önálló intézetként megszűnik, mintegy 250 ágy kapacitással számolva kerül integrálásra a Központi Közkórházba.
A hematológiai tevékenység, az őssejt transzplantáció az MH Radó György Központi Honvédkórházban (MHKHK), a kardiológiai ellátás (beleértve a szívsebészetet is), nőgyógyászati onkológiai ellátás, továbbá a PIC (újszülöttek, koraszülöttek intenzív ellátása) tevékenység a MÁV Kórház és Központi Rendelőintézetben kerülnek ellátásra.
Az MHKHK infrastruktúrájában alkalmas fenti speciális feladat ellátására.
Így az OGYK részévé válna a jelenleg GKM, HM, IRM felügyelete alatt álló fekvőbeteg ellátást nyújtó meghatározott intézetek integrációjával létrehozott Központi Kórháznak.

12. Állami Szívkórház Balatonfüred

A. változat: Az intézetben eddig folytatott tevékenységet változatlan struktúrában és kapacitáson szükséges folytatni. Marad az Egészségügyi Minisztérium fenntartásában. Az MH Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet szakmai tevékenységére és földrajzi közelségére tekintettel beintegrálódik a Balatonfüredi Állami Szívkórházba. A honvédségi igényjogosultak részére meghatározott ágykapacitás szerződéssel lekötésre kerül.

B. változat: Az intézetben eddig folytatott tevékenységet változatlan struktúrában és kapacitáson szükséges folytatni. A fentiekben vázolt integrációval az intézmény átadásra kerül a megyei/városi önkormányzatnak.

13. Állami Szanatórium (Sopron)

A soproni Állami Szanatórium Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat által történő átvételére és önként vállalt feladatként való működtetésére teszünk javaslatot. Kapacitására az aktív kapacitásának megszűntetésével és krónikus kapacitásainak változatlanul hagyásával teszünk javaslatot.

14. Mátrai Gyógyintézet


Tervezett kapacitása: aktív ágyainak 60 ággyal történő csökkentése és krónikus ágyainak 60 ággyal történő növelése.

A. változat: A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumába (DEOEC) integrálás.

B. változat: A Heves Megyei Önkormányzatnak, vagy Gyöngyös Városi Önkormányzatnak történő átadása.

15. Parádfüredi Állami Kórház

Közfinanszírozott intézményként történő működtetése megszűnik. Ingatlan értékesítésre kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×