Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Patikus patikusnak farkasa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sem a gyógyszerészkamara, sem a gyógyszerészeti dolgozók szakszervezete nem hallott arról az egyesületről, amely egy országos napilapban fejti ki hirdetésben a véleményét a Zöld Könyvről. A Gyógyszerészek Érdekvédelmi Egyesülete támogatja a patikaliberalizációt és a kötelező kamarai tagság eltörlését. A közleményt 31-en írták alá, de nem tudni kik.

A hirdetésben megadott e-mail cím nem működik, és az InfoRádió sem interneten, sem a tudakozónál nem talált elérhetőséget a szervezethez. A kamara által nem ismert egyesület véleménye szerint a gyógyszertárak közötti verseny korlátozása, az azonos végzettséggel rendelkező gyógyszerészek kizárása a patikaalapításból sérti a betegek és a gyógyszerészek érdekeit.

A Zöld Könyv szerint a piackorlátozó megszorítások miatt nem létesülhetnek szabadon gyógyszertárak, akkor sem, ha megfelelő végzettségű gyógyszerész garantálná a szolgáltatás biztonságát, ezért van kevés éjjel is nyitva tartó patika.

A társadalmi vitára bocsátott dokumentum szerint az erősebb verseny csökkentené az árakat, és lehetővé válna az internetes gyógyszerrendelés, vagy az orvosságok házhozszállítása.

A Zöld Könyv felveti azt is, lehessen-e fájdalomcsillapító gyógyszereket kapni szupermarketekben vagy benzinkutaknál.

A magyar gyógyszerészkamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, legfeljebb 300 új patikára van szükség az országban, ha ennél többet nyitnának, akkor annak a meglévők látnák kárát.

Kedden az SZDSZ-es Gusztos Péter állt ki a teljes patikaliberalizáció mellett. Azt mondta, ez a már működő gyógyszertárakat üzemeltető patikusok érdekeit képviselő Magyar Gyógyszerész Kamarával szemben a gyógyszereket igénybevevő betegek érdekeit tartja szem előtt.