eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: bjc.hu

Újra kinyithat a hétfőn bezárt a Budapest Jazz Club

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, tízmillió forint támogatást nyújtott a hétfőn bezárt Budapest Jazz Clubnak.  A főpolgármester szerint megpróbálják megmenteni a helyet, de ehhez a kormánynak is támogatást kell adnia.

Amint az Infostart is megírta, a fővárosi vagyonkezelő cége hétfőn cserélte le az idén 15 éves Budapest Jazz Klub bejáratának zárját, és lakatokkal is megakadályozta a bejutást.

Susszer Zoltán, az egyik alapító-tulajdonos kedden az InfoRádiónak beszélt a bezárás okairól. Mint kiderült, csak egy ideig bírták a lyukak tömködését, aztán nem tudták fizetni az emelkedő bérleti díjat. Susszer Zoltán elmagyarázta, hogy a helyzetet csak részben idézte elő a költségek emelkedés, az is gondot okoz, hogy a főváros vagyonkezelő cégétől bérelik az ingatlant, de közben van egy másik szerződésük is Budapesttel: már tíz éve közszolgáltatási intézménye a klub a fővárosnak.

A Budapest Jazz Club a magyar dzsesszoktatásban fontos helyszín, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszakának, illetve a Bartók Béla Konzervatóriumnak vizsgakoncertjei, stúdiógyakorlatai, próbatermi helyszínei vannak ott, de tehetséggondozási és esélyegyenlőségi koncerteket is tartanak, évente 1100 fellépő fordul meg a klubban.

"Az a probléma, hogy miközben a bérleti díj a szerződés szerint a fogyasztói árindexszel emelkedik, a főváros forrásai lecsökkentek, és a közszolgáltatási szerződésünk szerint fizetendő díjat kevesebb mint a harmadára csökkentette" – mondta az alapító-tulajdonos.

A Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely javaslatára szerdán rendkívüli tízmillió forintos támogatást nyújtott a klubnak. "Korábban egyébként sikeresen pályáztak állami forrásokért, most sikertelen volt sajnos az ez irányú tevékenységük, ezzel együtt is megpróbáljuk megmenteni ezt a helyet" – mondta a főpolgármester, és azt is jelezte, hogy a klub az idén ingyen használhatja a fővárosi tulajdonban lévő székhelyét, így újra kinyithat, de hozzátette, ennél többet már nem tudnak adni. "Mi megléptük amit lehetett, most a kormányon a sor" – mondta.

A főváros vezetése többször is tárgyalt a klubbal a megoldási lehetőségekről erről. Bősz Anett, a humán területért felelős főpolgármester helyettes elmondta, nagyon szerette volna, hogy a Budapest 150 keretében mutassa meg magát a Budapest Jazz Klub, de hiába kérte az üzemeltetőket, hogy pályázzanak valamilyen témával, semmilyen pályázat nem érkezett a klubtól.

"Ezt követően érkezett megkeresés tavasszal, de nekünk elfogyott a mozgásterünk. Megjegyzem, ha kályhától indulok, akkor az Nemzeti Kulturális Alap forrásai apadtak el elsősorban a dzsesszklubnál. Alapvetően a finanszírozási problémákat nem Budapest okozta" – jelentette ki Bősz Anett.

A Budapest Jazz Klubot működtető Jazzart Közcélú Alapítvány tavaly több mint 27,5 millió forint támogatást igényelt a Nemzeti Kulturális Alaptól, amelyből csaknem 12 milliót el is nyert – olvasható az NKA honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×