eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ritka jelenség várható ma az időjárásban

Ritka jelenség várható ma az időjárásban

Szaharai porszemcse halmozódott fel a légkörben ezért több helyen szerdán sáros eső eshet. A jelenség ritkán fordul elő, de volt már rá példa.

A múlt hétvégén egy nagy kiterjedésű mediterrán ciklon helyezkedett el a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött. Ez nemcsak Dél-Nyugat-Európát, hanem a Szahara északi részét is beterítette, mondta el Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak.

Török hozzátette: az a homok, ami a Szaharából felkavarodik a hevesebb légmozgás hatására bekerül a légörvénybe, ami végül elszállítja más terültekre. 

 „Ennek a pornak nagy része esővel együtt Franciaországba, Spanyolországba, illetve Olaszországba vagy Svájcba hullhatott le, de jut belőle majd hozzánk is”

– magyarázta Török László, aki hozzátette, olyan nagymértékű homokos esőre nem kell számítani, mint amilyen pár évvel ezelőtt Magyarországon is tapasztalni lehetett. 

Most az ország dunántúli részén várható homokos eső, azonban már nagy részben a szaharai homok kitisztul mire átlépi az országhatárt. Török azt is elmondta, a jelenség nem rendkívüli, sőt az is előfordulhat – hiszen volt már rá példa – hogy a légörvénybe különböző tárgyak, élőlények kerülnek és esnek le ezután az égből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×