eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke sajtótájékoztatót tart a testület ülésének szünetében Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. június 1-jén. A választmány kétharmados többséggel úgy döntött, hogy fenntartja az EP-lista sorrendjét, amelynek értelmében Ujhelyi István EP-képviselő képviseli a pártot a következő öt évben Brüsszelben.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Ellenzéki közös lista: még mindig tart a vita, nincs megegyezés

Az MSZP társelnöke szerint azért nincs megállapodás, mert a többi párt a Párbeszédet bünteti. Karácsony Gergely visszatért a síelésből, ami miatt nem vett részt a korábbi fordulón, ez sem hozott megállapodást.

Továbbra sincs közös listája az ellenzéki pártoknak – erősítette meg Kunhalmi Ágnes az ATV műsorában.

Az MSZP társelnöke szerint a közös lista, a közös egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt előfeltétele annak, hogy az ellenzék felmenjen a versenypályára. Úgy fogalmazott: sem ő, sem pártja nem hagyja, hogy ez ne valósuljon meg. Az MSZP politikusa ugyanakkor a listaállítással kapcsolatban megjegyezte, hogy annak kialakításánál figyelembe kellene venni az előválasztás és a korábbi választások eredményeit.

„Én egyértelműen úgy látom, hogy a Párbeszédet büntetik, nem véletlenül nyilatkoztam azt, hogy nonszensznek tartom, hogy csak azért mert kicsi, meg csak azért mert vannak averziói évek óta valakinek vagy valakiknek a Párbeszéddel vagy Karácsony Gergellyel kapcsolatban, akkor egy helyet adnak neki a listán. Én meg fogom védeni a partnerünket, de alapvetően felelős döntést fogunk hozni mindannyian” – mondta a szocialisták társelnöke.

Szerdán felvetődött, hogy Márki-Zay Péter javaslatára sorsolással döntsön a hat párt a közös lista még vitatott helyeiről, ezt a Telex érdeklődésére az ellenzéki miniszterelnök-jelölt meg is erősítette, de aztán az atv.hu úgy értesült, ezt a kezdeményezést is blokkolták a pártok. A portál szerint a sorsolásos javaslatot csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta, míg a többi négy párt, a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP kategorikusan ellenezte.

Az ellenzék több mint negyed éve tárgyal a közös lista sorrendjéről, több határidőt is kijelöltek a pártelnökök a nyilatkozataikban, de egyelőre nem született döntés. Annyi biztos, hogy a lista első öt helyén az eklőválasztásos kormányfőjelöltként próbálkozó öt politikus áll (Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András), őket pedig a hatodik helyen egy MSZP-s politikus (Tóth Bertalan), a hetedik helyen pedig egy LMP-s (Ungár Péter) követi majd.

Korábbi sajtóértesülések szerint az első 45 hely így oszlik meg a hat párt között, de az MSZP és a Párbeszéd ezt a felosztást sem fogadta el:

  • DK: 14
  • Jobbik: 12
  • Momentum: 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt: 8
  • LMP: 3
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×