eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla

Jelentős hátrányt dolgozna le Karácsony Gergely az árnyékkormánnyal

A Publicus Intézet vezetője szerint a kormányzóképesség bizonyítása és a szavazói bázis szélesítése miatt lehetett fontos Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének, hogy bemutassa árnyékkormányát.

A felmérések szerint Karácsony Gergely szimpatikusabb a választóknak, mint Orbán Viktor, azonban kormányzóképességét és kormányzati alkalmasságát jobban elfogadják a jelenlegi miniszterelnöknek – hangsúlyozta Pulai András. A Publicus Intézet vezetője hozzátette: azzal, hogy – a rendszerváltás óta példátlan módon – árnyékkormányt hirdetett, igyekezett erősíteni azt a képet, hogy megvan a kormányzóképessége.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje megy tovább azon az úton, amit elkezdett a jelöltállítással is, és megmutatja azt, hogy sokkal szélesebb támogatói, szavazói bázisra számít, mint a pártok baloldali háttere – emelte ki Pulai András. 

Karácsony Gergely ismertsége 75-77 százalékon áll, ami valamivel elmarad a volt és jelenlegi miniszterek és miniszterelnökök ismertségétől, a választók túlnyomó többsége azt is tudja, hogy ő a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Publicus Intézet vezetője szerint a választásokig fontos feladata lesz Karácsony Gergelynek és stábjának, hogy ezt a számot 90 százalék fölé tornázzák.

 

A szakértő kizárná, hogy a Jobbik és a baloldal együttműködését, hiszen érdekellentét feszül köztük. A bejelentett árnyékkormányban azonban olyan személyek is megjelennek Karácsony Gergely mögött, akiket a többi (baloldali) ellenzéki párt nagyra tart, és szakmailag méltónak gondol arra, hogy elősegítse az együttműködést.

„Összességében – szerintem – erősíti Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségi pozícióit”

– tette hozzá Pulai András. 

A vasárnapi bejelentés további célja, hogy – Karácsony Gergely népszerűsítésén túl – az MSZP-Párbeszéd támogatottságát is növeljék, és a legutóbb mért 17-18 százalékot 20 százalék fölé emeljék.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje március 19-ig adott határidőt, hogy megegyezzenek az MSZP-Párbeszéddel és a Jobbikkal a koordinált jelöltállításról. A Publicus Intézet vezetője nem tartja valószínűnek, hogy a baloldal és Vona Gábor pártja nyilvánosan egyeztet majd a koordinált jelöltállításról. „De látszik az, hogy

az LMP egy kicsikét szeretné a saját alkupozícióit növelni ebben az összefogásban”

– fogalmazott a szakértő. Pulai András hozzátette: az MSZP valamilyen módon részt fog venni az együttműködésben, egyrészt a szavazói nagy része tenné le a voksát egy baloldali összefogás mellett, másrészt az LMP-re is nyomást tudnának gyakorolni. „Különösen Hódmezővásárhely után, ami nyilvánvalóvá tette, hogy széleskörű összefogással nagyon sok szavazót lehet mozgósítani, olyant is, aki egyébként most azt mondja nekünk, hogy bizonytalan” – hangsúlyozta. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×