eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: YouTube

Az intelligens kitűző, amely kiszabadíthat a mobil-rabságból

A mesterséges intelligenciát olyan vizionáriusok is fenyegetőnek nevezik, mint Elon Musk. Viszont egy konkrét alkalmazása talán segíthet nekünk abban, hogy megszabaduljunk egyik káros szenvedélyünktől, az okostelefon képernyőjének folyamatos bámulásából.

Ez lehet a technológia új korának nyitánya? Előfordulhat és lehet, hogy ugyanúgy forradalmasíthatja életünket, mint Steve Jobs, az Apple alapítója, aki 2007-ben rukkolt elő az iPhone-nal.

Egy kaliforniai cég most egy olyan, mesterséges intelligenciára épülő „kitűzőt” mutatott be, aminek segítségével a zsebünkben hagyhatjuk a mobilt. De kell-e ez nekünk?

Az iPhone-t is szkeptikusan fogadták

Amikor az iPhone megjelent, akkor a Nokia és a Blackberry uralta a mobilpiacot és sokan hitetlenül méregették Jobsék kreációját. Ugyan a Nokia ráérzett a fenyegetésre, és szinte egy időben az első iPhone-nal hozta ki saját érintőképernyős telefonját, az 5800-ast, de már nem tudta megállítani az Apple menetelését.

Az iPhone lett a történelem talán legsikeresebb technológiai terméke, számtalan más gyártó másolta le és eddig már több milliárd okostelefont adtak el a világon.

Az innovációval azonban jött egy másik probléma is: a mobil- és közösségimédia -függőség. Nem mintha a technológiai óriásokat ez őszintén zavarná.

De ha előállhatnak egy állítólagos gyógyírral, akkor azzal is nagyot kaszálhatnak. Továbbá: nem nagyon látszik, hová lehet előrelépni a már lassan unalmassá váló mobiltelefon-formátumban.

Eme gondolatok szülték meg az új trónkövetelőt, az AI Pint (ME-kitűző), aminek gyártója, a Humane több, mint 200 millió dollár támogatást szedett össze és befektetői között ott van Sam Altman, az OpenAI magáról sokat hallató vezérigazgatója.

A Szilikonvölgy már milliárdokat költött el és próbálkozott okosszemüvegekkel, összehajtható telefonokkal. A mesterséges intelligencia (ME) hirtelen felfutása – különösen a ChatGPT chatbot villámgyors térhódítása – irányt mutatott a fejlesztőknek.

Jön a magukban beszélő felhasználók új nemzedéke

A viselhető ME-kütyü, az AI Pin egy kis, kocka alakú fehér kitűző. Az ékszer, chatbot és csipogó keverékére hasonlító eszköz tud fényképeket készíteni, SMS-eket küldeni és egy lézersugár segítségével a viselője tenyerébe képeket vetíteni. No és persze ott van benne a ChatGPT-hez hasonló intelligens asszisztens.

Körülbelül annyiba fog kerülni, mint egy középkategóriás mobiltelefon (700 dollár) és előfizetés (24 dollár).

Szóval, jöhet az utcán magában beszélő felhasználók új nemzedéke, hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején a bluetooth-headset vagy az első mikrofonos Apple-fülhallgatók felhasználói hökkentették meg környezetüket. Csak ők már a tenyerüket is maguk előtt fogják tartani és arról fognak olvasni.

A Humane közben legalább annyira pátoszosan tekint magára, mint egykor Jobs. Bemutatkozó videóját az alapító házaspár – amúgy volt Apple-dolgozó Bethany Bongiorno és Imran Chaudri – jegyzi.

„A Humane-nél a célunk nem csak az, hogy a most létező világ számára építsünk, hanem annak a világnak is, amely holnap létezhet”

– mondják, feketébe öltözve.

De mitől jobb az angolul AI Pin néven ismert kitűző, mint Siri, Alexa vagy a Google Asszisztens, amiket szintén szóbeli parancsokkal tudunk irányítani?

Azzal, hogy az úgynevezett generatív MI fejlődése miatt a valódihoz hasonlító párbeszédeket folytathatunk vele.

Például élő fordítás – amikor olyanok társaságában vagyunk, akiknek nem beszéljük a nyelvét. De a Pin képes beszkennelni egy maréknyi mandulát és megmondani, hogy hány kalóriát tartalmaz – említi meg a Telegraph című lap.

Jó, de az MI képes „hallucinálni”...

Igen. (A hallucináció az, amikor egy idő után téves, pontatlan vagy teljesen légből kapott válaszokat ad). Az AP pin például a bemutatón téves információt adott a következő holdfogyatkozásról.

A nagy kérdés most az, hogy ki tudja-e szorítani a mobiltelefont? Különösen annak a tükrében, hogy a passzív nyomkodás helyett tudatosabb gondolkodásra is késztethet bennünket azzal, hogy pontosan kell megfogalmaznunk neki a kívánságainkat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×