eur:
390.68
usd:
364.89
bux:
68315.13
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vörös színnel világítják meg a Genfi-tó szökőkútját az első genfi konvenciók aláírásának 70. évfordulója alkalmából 2019. augusztus 12-én. A Genfi egyezmények a jelenleg is hatályban lévő, 1949. augusztus 12-én elfogadott négy egyezményt jelentik, melyek megállapítják az irányadó alapvető nemzetközi jogi szabályokat fegyveres konfliktusok esetén. Az 1899-ben és 1907-ben elfogadott Hágai egyezményekkel együtt képezik a nemzetközi humanitárius jogi rendszer alapjait.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Ez történik az emberrel, amikor megpróbálja „megölelni” a világ egyik legnagyobb szökőkútját

Sajátos kaszkadőrmutatványt vagy talán egyszerűen csak buta húzást mutatott be egy turista, aki a világ egyik legnagyobb szökőkútjánál, a genfi Jet d’Eau-nál kísérletezett a fizika törvényeivel.

Genf egyik ékessége a tónál magasba törő szökőkút. A vízsugár másodpercenként 500 liter vizet zúdít az égbe, pontosabban 140 méter magasba. Mindezt 200 km/óra nagyságú sebességgel, 1360 lóerővel.

Nos, egy vállalkozó kedvű huszonéves turista – talán a veszélyes és fájdalmas mutatványokról ismert Jackass vagy a 2010-es években népszerű, a Halál buta módjai klipeken felbuzdulva – úgy gondolta, kipróbálja, milyen az, amikor valaki megpróbálja „megcsókolni” a szökőkutat.

A fiatalember átmászott a biztonsági kordonon, hogy közelebbről szemügyre – és ne csak szemügyre – vegye a svájci város ékességét.

Először odatartotta az arcát, aminek nyomán a vízsugár hátravetette. Ez azonban nem volt elég neki – írta le a történteket a 20 minutes című svájci oldal. Másodszor is megközelítette a szökőkutat, és megpróbálta „átölelni” a vízoszlopot, aminek nyomán az elemi erővel feltörő vízsugár felkapta és néhány méter magasra feldobta a levegőbe.

A kísérletező kedvű fiatal ezután a kikövezett sétányra vágódott, de felkelt, és belevetette magát a tóba – a járókelők nagy aggodalmára.

A kiérkező rendőrök leállítatták a szökőkutat, és gyorsan egy csónakba húzták, majd kórházba küldték – mondta el a genfi rendőrség szóvivője.

A genfi Jet d’Eau 130 éve, 1891 óta létező turistalátványosság. A magyar alattvalóit annyira kedvelő Erzsébet, azaz „Sissi” királynő – Ferenc József hitvese – is láthatta, igaz, akkor egy szerényebb változatát. Vele szemben, a tó másik partján áll az emlékműve, ahol egy olasz anarchista 1898-ben meggyilkolta. Mostani változatában a szökőkút 1951 óta üzemel.

A szökőkút tulajdonosa és üzemeltetője, a SIG energiacég azt mondta, hogy birtokháborítás miatt feljelentést tesz.

Közben a kórházba szállított kísérletező kedvű fiatalember állapotáról nem érkeztek újabb hírek.

És ha a történetből nem derült volna ki, a genfi hatóságok hangsúlyozzák, hogy a szökőkút megközelítése tilos, "mert veszélyes lehet".

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×