INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

joe biden

vlagyimir putyin

ukrajna

A Roszkozmosz orosz állami űrügynökség felvétele Nick Hague amerikai űrhajósról (b) és a Roszkozmosz igazgatójáról, Dmitrij Rogozinról a kazahsztáni Dzseszkazganban, a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajó kényszerleszállását követően 2018. október 11-én. A Szojuz fedélzetén Hague és orosz társa, Alekszej Ovcsinyin a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra indult az 57-58-as expedíció keretében, de a Szojuz-FG hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre kevéssel a felbocsátás után. Az űrhajósok épségben földet értek az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban Dzsezkazgan közelében, Bajkonurtól 450 kilométerre.

"...ahogy korábban bevettük Bécset, Berlint, Budapestet"

Sajátos választ adott Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai kollégája, Joe Biden ajánlatára az ukrajnai háború lezárásáról. Az elmúlt nap Biden mellett a nála vizitáló Macron francia elnök is tárgyalásokat ajánlott Moszkvának.

A ring egyik sarkában Joe Biden mondta azt: kész tárgyalni Moszkvával az ukrajnai háború lezárásáról, ha Oroszország kivonja csapatait. Mellé állt a Washingtonba látogató Emmanuel Macron francia elnök is, hasonló üzenettel.

A másik sarokban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki közölte: ő is kész tárgyalni, mert hisz a diplomáciában, de csak akkor, ha a nyugat elfogadja a feltételeit; és Oroszország nem vonul ki Ukrajnából.

Úgy tűnik,

Ukrajna barátai és Moszkva ugyanolyan patthelyzetben vannak, mint a fagyos frontvonalakon egymással harcoló ukrán és orosz katonák.

Biden megfogalmazása, miszerint az a béke egyetlen útja, ha kivonják Ukrajnából az orosz csapatokat ugyanúgy elfogadhatatlan a jelen pillanatban Moszkvának, mint az a putyini válasz, hogy nem lesz semmiféle kivonulás.

Az amerikai és a francia elnök a Fehér Házban közölte: megegyeztek arról, hogy szólnak az ukrajnai helyzetről. Macron hozzátette: továbbra is beszélni fog az orosz elnökkel, hogy megakadályozza a további eszkalációt, és néhány nagyon konkrét dolgot érjen el – például

az atomerőművek biztonságának garantálását.

Hogy a két nyugati vezető milyen konkrét céllal tette megjegyzését a helyzet ismeretében, azt nem tudni, de az ismert, hogy Biden márciusban még azt mondta: Putyin nem maradhat hatalmon. Ehhez képest most tárgyalna vele.

Moszkvában közben Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a nyugatiak szemében azt az abszurdnak tűnő kijelentést tette, hogy az, hogy nem ismerik el az „új területeket” – azokat, amelyeket Moszkva a külvilág által falsnak nevezett népszavazások után annektált Ukrajnától –, megakadályoz bármely kompromisszumot.

Közben Washingtonban valóságos sztárparádé kíséri a Macron-látogatást. A Fehér Ház fogadására meghívták az amerikai elitet Tim Cook Apple-főnöktől kezdve, John Legend zenei legendán át hollywoodi hírességekig; és Biden kétes hírnevű fiáig, Hunterig – összesen 300 vendéget.

Macron a szívélyes és baráti fogadtatás ellenére bírálta az általa „szuperagresszívnek” nevezett amerikai inflációcsökkentő törvényt, az IRA-t, amely szerinte „repedéseket okoz a Nyugatban”. Hozzátette: „össze kéne hangolnunk politikánkat. Bírálta Bidennek a zöld ágazatokat stimuláló adócsökkentési lépéseit is, amelyek szerinte eltántoríthatják Európától a befektetőket.

„Lehet, hogy ez a törvény megoldja az önök gondjait, de növeli az én bajaimat”, mert munkahelyek elvesztését okozza Franciaországban – mondta.

Visszatérve Ukrajnára, a Kreml egyik főpropagandistája, Vlagyimir Szolovjov vendége, Dmitrij Rogozin az orosz űrkutatás keményvonalas főnöke volt, aki azt fejtegette:

a Donbászt felszabadítjuk, Kijevet beveszem – úgy, ahogy korábban bevettük Bécset, Berlint, Budapestet.

Amihez Szolovjov annyit tett hozzá: „ez azért nem tény, hogy bevesszük ezeket a városokat, a háború hosszú lesz”.

Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Kapcsolódó hang

Biden-Putyin üzengetés Ukrajnáról, miközben Moszkvában Budapest bevételét emlegették
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018