eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének politikai programját ismertető sajtótájékoztatón a prágai Hrzan-palotában 2022. június 15-én. Csehország 2022. július 1-től tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A felirat jelentése: Európa mint feladat.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Petr Fiala szerint a megoldás az atomenergia, de a megújulókkal együtt

A cseh kormányfő szerint az atomenergia és a megújuló energiaforrások keveréke az egyetlen biztonságos forgatókönyv Csehország számára jövőbeni energiaszükségleteinek fedezésére. Petr Fiala cseh miniszterelnök minderről az Európai Atomenergia-ügyi Fórumon beszélt a hétvégén Prágában. Elmondta az is, hogy a cseh gáztárolók feltöltöttsége 99 százalékos.

Csehország az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő államként rendezte meg az atomenergetikai fórumot, melyen Petr Fiala cseh miniszterelnök az atomenergia-termelés mellett érvelt, és hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy közép-európai körülmények között egy biztonságos energetikai rendszer nem működhet atomenergia nélkül. „Az atomenergia az áramtermelés stabil, biztonságos és alacsony szennyezettség kibocsátású forrása” – fogalmazott Fiala.

Kadri Simson az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a fórumon azt mondta, hogy az Európai Unió a következő évtizedekben mintegy 350-450 milliárd eurót fordít a jelenlegi atomenergia kapacitások fenntartására. Az atomenergia a 2030-2050 közti időszakban az unió áramszükségleteinek mintegy 15-16 százalékát fogja fedezni. „Ezekre a beruházásokra azért van szükség, mert nélkülük az uniós államok atomerőműveinek egy részét századunk harmincas éveiben már be kellene zárni. A következő évtizedekben hét európai uniós tagállamban 20 új atomerőmű építése is tervben van” – jegyezte meg az uniós biztos.

Az atomenergia fejlesztése Eduard Heger szlovák kormányfő szerint is válasz az energiaválságra, és a klímaváltozásokra. A szlovák politikus szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az atomerőművek élettartama átlagosan 80 év. Szlovákiában az Országos Atomenergia-felügyelet idén augusztus végén engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindítását. Az engedély kiadását a felügyelet ellenőreinek és azok külső segítőinek széleskörű felügyeleti és elemzői munkája előzte meg. A másodfokú döntést csak az atomenergia-felügyelet által elvégeztetett független elemzések és szakértői vélemények kiértékelése után adták ki. Az erőmű újévtől kapcsol teljes fokozatra, s az összes megtermelt energia a háztartásokba vándorol.

A prágai fórumom Petr Fiala cseh miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az energiaválság következtében Európa példátlan geopolitikai nyomásnak van kitéve. Ezért elsősorban Oroszországot teszi felelőssé, de úgy véli, hibáztak az európai államok is, amikor alábecsülték az energiabiztonság szerepét. „A megoldások keresésekor Európa nem mondhat le alapelveiről, de az energiapolitikáját lényeges módon át kell alakítani” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy a cseh gáztárolók feltöltöttsége 99 százalékos, jelenleg 3,34 milliárd köbméter gáz van bennük.

Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter pedig közölte, hogy októberben és november első hetében éves összevetésben Csehországban 28 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás. „Ami a következő téli időszakot illeti, Csehország elég gázzal rendelkezik, hogy kielégítse fogyasztását” – szögezte le a tárcavezető, s hozzáfűzte: nagy valószínűséggel nem lesz gond, hogy Csehország az Európai Unió irányelvei szerint az egész fűtési szezonban 15 százalékos gázmegtakarítást érjen el.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×